Társoldalunk:
Hírlevél

Villeneuve sunyi trükköt ajánl Kubicának

2018.03.30. 08:12

Szabotálná a beállításokat a fejlesztési munka során, hogy Lance Stroll és Szergej Szirotkin nehezen tudja megzabolázni a Williamst, és a csapat félreállítsa egyiküket. Villeneuve pontosan ezt tenné a tesztpilótai szerepben lévő Kubica helyében.

Robert Kubica idén elsősorban szimulátoros fejlesztési feladatokat lát el a Williamsnél, amely a szétlövésnek tekinthető tavalyi évadzáró teszt eredményei alapján úgy döntött, nem őt, hanem az újonc Szergej Szirotkint nevezi ki Lance Stroll csapattársának. A lengyel továbbra is azért küzd, hogy a borzalmas sérüléséből visszatérve, több mint hét év után újra elindulhasson egy F1-es versenyen. 

Életkora és az extrém hosszú kihagyás miatt kérdéses, kap-e még rá valaha lehetőséget, de az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint fondorlatosan a saját kezébe veheti a sorsát. 

Jacques Villeneuve egy verseny rajtja előtt a Williamsben 1997-ben. Tippet adott Kubicának, hogyan harcoljon ki magának versenyzői üléstForrás: Williams

"Az egyetlen, aki kihozhatja az autóból a benne rejlő lehetőségeket, az Kubica. Őt bízták meg a kocsi fejlesztésével. Lehetséges, hogy szándékosan olyan irányba mozdítja a beállításokat, hogy az állandó pilótáknak nehéz legyen vezetni az autót" – vázolta fel a cselszövés lényegét Villeneuve az egyik olasz tévétársaságnak. –

Én nem vetném el ezt a lehetőséget, a helyében pontosan így tennék."Vagyis arra apellálna, hogy az áskálódás következményeként a Williams megunja valamelyik fiatal pilóta küszködését, és beültetik a rutinos Kubicát a helyére. A boxutca egyik megmondóemberétől nem hangzik szokatlannak ez a kijelentés, az általános szimpátiának örvendő Kubicáról ugyanakkor nehéz lenne ilyesmit feltételezni.

A nagy múltú istálló lejtmenetben van és az új autójukkal sok a gond a kanyarok bejáratánál. Az Ausztrál Nagydíjon Szirotkinnak és Strollnak esélye sem volt a pontszerzésre, előbbi már a Q1-en sem jutott túl az időmérőn. A második szezonját futó kanadai azt mondta, a Williamstől nem telik többre, mint versenyzés helyett csak célba érni.

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lance Stroll, Williams RacingForrás: DPPI/Florent Gooden

Megkérdezték Kubicát is a pilóták teljesítményéről, de a lengyel azzal hárította el az Eleven Sports kérdését, hogy nem az ő dolga véleményt nyilvánítani. "Ha őszinték akarunk lenni, nehéz lett volna másra számítani" – ismerte el a csapat teljesítményével kapcsolatban.

Nem indul a WEC-ben

A RaceFans.net bennfentese, Dieter Rencken közben arról számolt be, hogy Kubica nem fog részt venni a hosszútávú világbajnokság (WEC) idei küzdelmeiben. A lengyel tesztelte a CEFC TRSM Racing (LMP1-es) G60-LT-P1 versenyautóját, de már korábban utalt rá, hogy alaposan megfontolja, össze tudná-e egyeztetni a szezont a williamses feladataival.

A Renckennek nyilatkozó informátor azt mondta, Kubica nem akarja, hogy ettől "elvonja a figyelmét egy még gyerekcipőben járó WEC-projekt, amely sok fejlesztést igényel."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK