Társoldalunk:

Ricciardo: Elegem van a Mercedesből

2018.03.24. 11:01

Elismerte a pole pozíciót megszerző Hamilton teljesítményét, de úgy vélte, bárki más is elérhette volna ezt az eredményt az Ezüstnyíllal. Elege van a Mercedes fölényéből.

Egyre keserűbbé válik a hazai versenyhétvége Daniel Ricciardo számára, miután pénteken egy általa túl erősnek érzett büntetés miatt három helyet veszít a vasárnapi rajtrácson, szombaton pedig az időmérő edzésen majdnem 1 másodperccel lemaradt a pole pozíciót megszerző Lewis Hamiltontól és csapattársától, Max Verstappentől is kikapott.

Az időmérő után a Ferrarinál versenyző Sebastian Vettel arra célozgatott, hogy a Mercedes idén is használhat valamilyen különleges erőforrás-üzemmódot, ami a Q3-ra megnöveli a teljesítményt, de Hamilton és Niki Lauda is tagadta ezt. A brit pilóta szerint korábban csupán nem tudott jó köröket futni, Lauda pedig a gumiknak tulajdonította az előrelépést.

Ricciardo a 8. helyről indulhat, a mercedeses Valtteri Bottas várhatóan a 15. kockából - Galéria!Forrás: AFP/Paul Crock

Ezt azonban Ricciardo sem hiszi el, úgy vélte, az ellenfelek nagy hátránya „szívás” és már nagyon bosszantja az Ezüstnyilak fölénye. „Idegesítő, mert már elegem van ebből és szerintem mindenki más is azt szeretné, hogy kicsit jobban megszorítsák őket, úgyhogy [Hamilton előnye] egy kisebb gyomros volt mindenkinek.”

Ők nyilván élvezik ezt, hiszen jó helyzetben vannak, de már mindenki más utálja.” 

„Remélhetőleg utolérjük őket, talán már a versenyen, mert ott már nem nagyon használhatják ezt a kissé ijesztő üzemmódot, amivel rendelkeznek” – mondta az ausztrál pilóta, ráadásul kénytelen volt elismerni, hogy a Q3-ban a Mercedes még annál is nagyobbat lépett előre, mint amire ő előzetesen számított. „Olyan volt, mintha tortát dobtak volna mindenki arcába.”

Ricciardo szerint Hamilton túl könnyedén sikeresForrás: AFP/William West

A szombaton megszerzett pole-lal Hamilton megerősítette a helyét a rajtelsőségek örökranglistájának élén és átvette ezt a helyet az Ausztrál Nagydíj külön listáján is. Ricciardo azt mondta, „egyáltalán nem” akarja Hamilton érdemeit kisebbíteni, mert „nagyon jónak” tartja a brit pilótát, „de nyilvánvaló, hogy az autójuk túl jó” és

még ha 90%-osan is vezetne, ezzel a csomaggal akkor is a pole-ban lenne.”

A Red Bullnál öröm az ürömben, hogy Max Verstappen csak századokkal maradt le a 2. rajtkockáról, igaz, így mindkét Ferrari elé tudott kerülni, de vasárnap a 4. rajthelyről indulhat, míg Ricciardo a rajtbüntetéssel a 8. kockát éri el. A holland fiatal elárulta, elkövetett egy vezetői hibát az utolsó mért körén a 13-as kanyarban, de így is élvezte a küzdelmet, viszont ennél jobb eredményt remélt.  

Verstappen a 4. helyről indulhat, szuperlágy gumivalForrás: AFP/Paul Crock

„Ha nem hibáztam volna, akkor is fél másodpercre lettem volna Lewishoz képest, de az kevesebb, mint korábban volt. Mindent összevetve, jó stratégiával holnap versenyképesek lehetünk a futamon. Nem hiszem, hogy a Mercedessel [megküzdhetünk], de a Ferrarival jót csatázhatunk. Azt reméljük, hogy a gumiválasztás révén kicsit tovább mehetünk az elején.”

Verstappen és Ricciardo élmezőny többi tagjával ellentétben szuperlágy gumikat használt a Q2-ben, így hosszabb etapra készülhetnek a futam elején az ultralággyal induló ellenfeleknél.

„Ha a rajtnál kimaradunk a galibákból és megkapaszkodhatunk, akkor jó versenyünk lehet. Elégedett vagyok a tempóval és az autó visszajelzéseivel az első hétvégén, úgyhogy remélem, hogy továbbra is javulni tudunk és továbbléphetünk, nem csak holnap, hanem a szezon hátralévő részében” – összegzett Verstappen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK