Vágólapra másolva!
Újra kísérti egy korábban már lezártnak tartott vesztegetési ügy. Kitűzték a tárgyalás időpontját.

Polgári pert indít a Bluewaters Communications Holdings a londoni törvényszéken és az alperesek között Bernie Ecclestone, családi vállalkozása, a Bambino Holdings és a Bayerische Landesbank (BLB) is megtalálható. Az első tárgyalást 2019. október 1-jére tűzték ki, úgyhogy bőven van még idő a jogvitára való felkészülésre vagy peren kívüli megállapodásra.

A Bluewaters aggálya, hogy álláspontjuk szerint 2005-ben megpróbáltak többségi tulajdont szerezni az F1-et működtető céghálóban, de „ez elbukott Bernard Ecclestone úr és Gerhard Gribkowsky úr korrupt megállapodása” miatt. A vállalat a BLB-től próbált részesedést vásárolni, de Ecclestone végül átjátszotta az üzletet a CVC Capital Partnersnek, ami tavaly adta el az F1-et a Liberty Mediának.

Ecclestone már nem vesz részt az F1 működtetésében, de még mindig viharokat kavar Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Gribkowsky egy korábbi per tárgyalása során 2012-ben elismerte, hogy elfogadott pénzt Ecclestone-tól és a Bambinótól, az F1 korábbi ügyvezetője viszont azt állította, hogy Gribkowsy megzsarolta, ha nem fizet, információkat ad át a brit adóhatóságnak. Ecclestone ellen 2014-ig már zajlott egy eljárás Németországban, azt egy 99 millió dolláros kártérítés megfizetésével zárta le.

A Bluewaters ügyvédje elégedetten nyilatkozott a tárgyalás kitűzése miatt.

„Ez lehetőséget ad, hogy rávilágítsunk Ecclestone úr titkos kifizetéseire Gerhard Gribkowsky felé, ami végül megakadályozta, hogy az ügyfelünk ajánlatot tegyen a Forma-1 [megvásárlására] – nyilatkozta Simon Bushell, a Signature Ligitation ügyvédje. – Az időzítés kulcsfontosságú. Miközben a Bluewaters tárgyalt a BLB-vel 2005 májusában, tudjuk, hogy Gribkowsky egyeztetni kezdett az osztrák könyvelőjével arra készülve, hogy bizalmasan kezelendő, nagy összegű fizetéseket kap majd.”

Ecclestone úgy vélte, a 2014-es müncheni perben tulajdonképpen őt rabolták ki, ezt a szokásos, karácsonyi képeslapján be is mutatta Forrás: Origo

Ecclestone-t tavaly, az F1 akkor még új tulajdonosa, a Liberty Media váltotta le az ügyvezetői pozícióból, előtte lényegében 40 évig a sportág kereskedelmi jogainak birtokosa volt, még akkor is, ha az F1-et működtető, hihetetlenül bonyolult céghálót az évek során többször is eladta, visszavette, átalakította.

A gyakran kétes ügyletekbe bonyolódó üzletemberről leváltása után készítettünk portrét és bemutattuk azt is, hogyan módosult az F1-ben uralkodó üzleti filozófia a Liberty Media megjelenésével.