Társoldalunk:
Hírlevél

Elküldte a sunyiba az őt büntető versenybírákat Ricciardo

2018.03.24. 06:00

Christian Horner még sohasem látta olyan mérgesnek pilótáját, Daniel Ricciardót, mint péntek délután, amikor büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjra.

Mint arról pénteken beszámoltunk, Daniel Ricciardo 3 rajthelyes büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjra, amiért nem tartotta be az FIA részidő-utasítását, vagyis túl gyorsan haladt a második szabadedzésen életbe lépett piros zászlós periódus alatt.

A Red Bull ausztrál pilótájának régóta nem volt egy „tiszta" hétvégéje Melbourne-ben. 2014-ben például a második helyről rajtolva második lett, de utólag kizárták, mert a Red Bull-Renault benzinátfolyása meghaladta a megengedett értéket. Így még inkább érthető, hogy

a hazai közönség előtt bizonyítani akaró Ricciardo kiakadt a versenybírák döntése miatt.

„Mindenki véleményét megértem, de alkalmazhattak volna másféle büntetést is." – jelentette ki Ricciardo az újságíróknak Melbourne-ben. „Simán figyelmeztethettek volna, vagy bármi.

De ezt, hogy hátraküldenek a rajtrácson, sz**házi dolognak tartom."

Ricciardo szerint túl szigorúan bántak vele, a büntetését "sz**házi dolognak" tartjaForrás: Red Bull/Mark Thompson/Getty Images

Ricciardo elmondta, hogyan nézett ki a dolog az ő szemszögéből. „Lelassítottam. Tudtam, hogy kint volt a piros zászló, de nem lassítottam le eléggé. Amikor felmentem [a versenybírói toronyba], feltartottam a kezem. Igen, megszegtem a szabályt, de [azt mondták, hogy] irányelveket kell követniük, és az egyik megrovási mód a rajthelybüntetés. Józanabb döntést is hozhattak volna."

Nem száguldoztam, nem veszélyeztettem senkit, nem okoztam balesetet és nem próbáltam semmit elérni. Csak egy szerencsétlen hibát követtem el.

Adhattak volna érte megrovást, vagy pénzbüntetést, bármit – de könyörgöm, ne fosszanak meg egy első soros rajthely lehetőségétől!"

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondta, „még sohasem láttam ilyen mérgesnek [Ricciardót]. Nekünk is elég nehéz értelmezni [az efféle büntetéseket], hát még a szurkolóknak!

Az ember úgy érzi, elég lett volna egy atyai pofon, egy figyelmeztetés.

Vérzik érte a szívünk."

Christian Horner (jobbra) szerint elég lett volna Ricciardo "kezére csapni" az idény első versenyénForrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

Az FIA a 2016-os Magyar Nagydíj időmérő edzése óta veszi ennyire szigorúan a veszélyt jelző zászlók hatálya alatti sebességtúllépést, amióta Nico Rosberg nem lassított le eléggé egy sárga zászlójelzés alatt.

A szövetség éppen 2018-ra szigorított az F1-es Sportszabályzat 31.6-os cikkelyén, ami a veszélyes helyzetekben követendő viselkedést szabályozza.

A meghallgatás során a Red Bull bizonyítani tudta, hogy Ricciardo jelentősen - a 12-es kanyarban 175 km/órával - lassított a piros zászlós időszakban, de csak annyit tudtak elérni, hogy a stewardok ötről három rajtpozícióra mérsékeljék az ausztrál pilóta büntetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK