Társoldalunk:

Mégsem nevezik át a Force Indiát

2018.03.23. 05:11

A Force India az előző két szezon során a konstruktőri világbajnokság 4. helyét érte el. Kevés pénzből gazdálkodnak, másik névvel több szponzort reméltek, de ez az idén nem jön össze.

Lekerül a napirendről a Force India átnevezése, miután az FIA a napokban a változtatás útjába állt. Az új név bevezetése még tavaly fordult meg a tulajdonosok fejében, mert azt remélték, hogy az „India” hivatkozás eltávolításával szponzorok szélesebb körét megszólíthatják, de a terv először a webcímek bejegyzésénél, majd az FIA-nál is megakadt.

„Ez a tulajdonosok döntése és időre van szükségük, hogy mindent jól elrendezzenek – nyilatkozta Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese az Autosportnak. – Döntést kell hozniuk, hogy milyen irányba indulnak és [a márkát] hogyan pozícionálják. Ezt nem lehet 5 perc alatt letudni. Amikor létrehozták, a Force India márka célja nyilvánvaló volt és ma már az F1-ben is jól ismerik.”

A Force India (jobbra) kemény ellenfelekre számíthat, akár a Haas (balra) révén is - Kattintásra galéria nyílik!Forrás: AFP/William West

Felmerült, hogy a csapat új neve a FORCE betűszó legyen, de Fernley megerősítette, hogy idén már nem változtatják meg az elnevezést. Arra nem tudott választ adni, hogy a névváltás most mikor válik esedékessé, szerinte „ez megtörténhet akár 5, akár 10 év múlva is, nem hiszem, hogy ez nagyon lényeges szempont lenne.”

Vijay Mallya, a Force India többségi tulajdonosa súlyos anyagi gondokkal küzd és F1-es léptékkel mérve a csapat is alulfinanszírozott,

ezért többször felmerült már, hogy új tulajdonoshoz kerül az eredetileg Jordan néven alapított istálló, de Fernley szerint komoly érdeklődő egyelőre nem bukkant fel. Legutóbb a brit kötődésű, Rich Energy Drink nevű energiaital-gyártóval hozták hírbe a csapatot, de a menedzsment közleményben tagadta, hogy tárgyalnának.

A McLarenhez hasonlóan ők is leszerződtek egy flip-flop papucs-gyártóvalForrás: Sahara Force India/James Moy Photography

„Ha megnézem a listát, hogy hányan érdeklődtek a Force India iránt, talán 30 centis is lenne. Ennél tovább viszont senki sem jutott, szerintem ez sok mindent megmagyaráz” – mondta Fernley, majd a Rich Energy-vel kapcsolatban hozzátette: „Valóban megkerestek minket, ahogy sokan mások is, de aztán nem lett belőle semmi.”

A Force India idén a korábbiaknál is komolyabb küzdelemre készülhet,

hiszen a Haas, a McLaren és a gyári Renault istálló is megerősödött, de rutinos pilótájuk, Sergio Pérez bízik abban, hogy ismét ők lehetnek a legjobbak a három élcsapat mögött. A középmezőny várható helyzetéről itt írtunk bővebben.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK