Társoldalunk:
Hírlevél

Ricciardo büntetéssel kezdi az Ausztrál Nagydíjat

2018.03.23. 11:22

Csak a Red Bull tudta megszorongatni a Mercedest az Ausztrál GP pénteki szabadedzésein. Daniel Ricciardo viszont 3 rajthelyes büntetést kapott, mert nem lassított eléggé a piros zászló alatt.

Max Verstappen a második, Daniel Ricciardo a hetedik időt futotta az Ausztrál Nagydíj pénteki 2. szabadedzésén, a holland ráadásul 0,127 másodpercre meg tudta közelíteni az éllovas Lewis Hamiltont. Ebből is látszik, hogy a Red Bull egykörös tempója rendben van. Christian Hornerék mégis inkább a hosszú etapok alapján remélik, hogy versenyben is erős lesz az RB14.

Ricciardo és Verstappen is úgy nyilatkozott:

remélik, hogy beválik a meteorológusok jóslata és esni fog a szombati időmérő edzésen.

„Mindig örülünk annak, ha esik, ez ugyanis kiegyenlíti az erőviszonyokat. Örömmel láttuk, hogy ma egyáltalán nem mentünk rosszul [száraz pályán], de a vizes pálya még több esélyt kínálna számunkra. A legutóbbi esős kvalifikáción, amit itt [Melbourne-ben] rendeztek, egészen jól szerepeltem" – mosolygott Ricciardo, aki 2014-ben a vizes időmérőn a 2. rajtkockát szerezte meg, élete első red bullos versenyén.

Ricciardónak nem akar összejönni egy gondmentes F1-es hétvége AusztráliábanForrás: Red Bull/Mark Thompson/Getty Images

„Ha vizes a pálya, az csökkenti a motor(erő) jelentőségét és sokkal rázósabb kezelni a kigyorsításokat is" – tette hozzá Max Verstappen. – A Red Bull mindig jól működik az esőben és én is kedvelem, ezért remélem, esni fog szombaton! Tetszett az autó viselkedése pénteken. Persze, van még lehetőség a fejlődésre, de összességében elégedett vagyok a nappal. Nem voltak problémáink, ami jó jel" – jegyezte meg a holland.

Ricciardo végül hetedik lett, az ausztrál kifogta a nap egyetlen piros zászlóját, amit azért tettek ki, mert egy kábeldarab került a pályára a rajt-célvonalon. „Abban a körben négytizeddel jobb voltam, mint a lágy gumikon [az előző körben].

Ha be tudtam volna fejezni, simán 1:24-es kört futottam volna, vagyis a harmadik-negyedik helyen végeztem volna"

– mondta az ausztrál.

Ricciardót előbb a piros zászló, majd az FIA büntetése vetette visszaForrás: Red Bull/Robert Cianflone/Getty Images

Ekkor még nem tudta, hogy ennél súlyosabb csapást kell elviselnie.

Két órával a második szabadedzés leintése után a versenybíróság 3 rajthelyes büntetést rótt ki az ausztrálra, mert nem megfelelő sebességgel (túl gyorsan) haladt a pályán. A Forma-1 Sportszabályzatának 31.6-os cikkelye szerint –

amelyet az idén léptettek érvénybe, hogy szigorúbban büntethessék a piros zászló hatálya alatt történt gyorshajtást

– Ricciardo nem lassított le eléggé a pálya körül elhelyezkedő érzékelők (FIA ECU) adatai szerint, ami igen komoly szabályszegésnek számít.

Erős pénteki tempója alapján Verstappen még magasra tarthatja a Red Bull zászlajátForrás: AFP/William West

A versenybírák szokás szerint meghallgatták az ausztrál pilóta, illetve a csapat véleményét. Ricciardo beismerte, hogy hibázott, amikor rosszul olvasta le a kormányon lévő LED-kijelző adatait. A Red Bull bizonyítani tudta, hogy

a versenyző a korábbiakhoz képest 175 km/órával lassabban haladt át a 12-es kanyaron

(és jelentősen lassított a célvonalig hátralévő utolsó három kanyarban is), ezért a stewardok megkegyelmeztek nekik. Ricciardo tehát tulajdonképpen megúszta a szerencsétlen esetet egy háromhelyes visszasorolással.