Vágólapra másolva!
Vettel új, nem hivatalos pályacsúcsot állított fel az utolsó tesztnapján, de félrevezetőnek tartja az eredménylistát. A német azt mondja, a Ferrarinak bőven maradtak megoldandó feladatai.

A végéhez közelít az F1 tesztidőszaka, a csapatok pénteken dolgozhatnak utoljára az autókkal a pályán, mielőtt elutaznak az idénynyitó helyszínére, Melbourne-be.

A Ferrari a második teszthéten rákapcsolt, Sebastian Vettel kétszer is megszerezte a (legfeljebb elismerő bólintást érő) napi elsőséget, közben

csütörtökön megdöntötte a nem hivatalos pályacsúcsot is a barcelonai aszfaltcsíkon,

majdnem egy teljes másodpercet verve Daniel Ricciardo és a Red Bull egy nappal korábbi, ugyanúgy az új hiperlágy gumin futott idejére. A négyszeres világbajnok azonban mindenkit óva intett attól, hogy e rangsor alapján messzemenő következtetéseket vonjon le és a Ferrarit vizionálja a mezőny élére.

Vettel szerint egy tesztkörrekord csak akkor ér valamit, ha utána eredményekre tudják váltani az ígéretes tempót a versenyeken Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls

"Tovább kell dolgoznunk az autó teljesítményén és menettulajdonságain. Szerintem téves következtetésekre jut, aki csak az eredménylistát nézi" – figyelmeztetett.

"Ma gyors tempót tettek lehetővé a körülmények a pályán, plusz

Ezzel arra célzott, hogy a Mercedes és a Red Bull nem vette elő a legpuhább gumikat, a két nagy rivális egész nap a hosszabb etapokra koncentrált, időmérő-szimuláció nélkül.

Vettel körrekorddal búcsúzott a tesztidőszaktól Forrás: CrowdSpark/Javier Martínez De La Puente

Bár nem túl nagy a minta,

a hosszabb etapok köridői alapján egyelőre az körvonalazódik, hogy a Mercedes egy kicsit még mindig a nagyjából hasonló szinten lévő Ferrari és Red Bull előtt jár.

Vetteltől a tervek szerint Kimi Räikkönen veszi át a kormányt pénteken – már amennyiben megfelelő állapotban lesz a gyomorrontása után –, és a kiváló csütörtöki produkció ellenére a német úgy érzi, csapatának bőven lesz még mivel foglalkoznia.

"Jobbnak érzem az autót, [mint múltkor,] többet megtudtunk róla, ugyanakkor vannak még leckéink. Ez így van rendjén – mondta, hozzátéve, hogy a versenyszimulációját követően is ezért tért vissza a pályára.

Vettel az elismerését is kifejezte a gyárban dolgozóknak az autó megbízhatósága miatt, az új Ferrari ugyanis egyelőre nagyon üzembiztos.

Az ellenfelek közül Max Verstappen kurtán "jónak" minősítette Vettel legjobb körét, azt állítva, hogy számított a Ferrari ilyen erős formájára, míg Lewis Hamiltont nem igazán érdekelte, mert ez még csak a tesztidőszak. Abban viszont bízik, hogy a Ferrari tényleg jó, hiszen így nagyobb lehet a küzdelem.