Társoldalunk:
Hírlevél

Kiadta a jövő évi F1-es gumik tesztnaptárát a Pirelli

2018.03.02. 14:43

Kilenc versenypályán biztosít lehetőséget a Pirelli, hogy a csapatok elmondhassák véleményüket a 2019-re fejlesztett keverékekről. A Hungaroring nem szerepel a programban, de még lehet F1-es teszt idén Mogyoródon.

Kilenc pályán, tíz alkalommal biztosít lehetőséget idén az F1 gumiszállítója, hogy a csapatok elmondhassák véleményüket a 2019-re fejlesztett keverékekről. A Pirelli az esélyegyenlőség elve alapján mind a tíz F1-es istállót bevonja a munkába,

a Ferrari, a Mercedes és a McLaren pedig a slickgumis tesztek mellett lehetőséget kap a vizes pályára való abroncsok tesztelésére is.

A Pirelli 2018-as tesztjein a jövő évre szánt F1-es keverékeket fogják kipróbálni a csapatokForrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

A tíz gumitesztből öt alkalommal, a Kínai, a Spanyol, a Brit, a Japán és a Mexikói Nagydíj után az F1-es futam helyszínén, a versenyt követő keddi és szerdai napokon kerül sor a próbákra. Tavaly az utolsó előtti gumitesztet a Brazil Nagydíj után tartották volna meg a McLarennel, de

az F1-es csapatokat ért fegyveres támadások miatt a Pirelli jobbnak látta törölni az eseményt, az idén pedig eleve kihagyták Interlagost.

A versenynaptárból jól ismert pályákon kívül a Pirelli egy alkalommal Fioranóban, kétszer pedig a Le Castellet-ben biztosít lehetőséget a kijelölt csapatoknak a 2019-es vizes keverékek kipróbálására. A Pirelli azt ígéri, hogy a gumik továbbra is jelöletlenek lesznek, vagyis a tesztelést végző csapatok nem szerezhetnek előnyt a riválisaikkal szemben.

Tavaly augusztusban Robert Kubica visszatérése jelentette a mogyoródi kollektív teszt szenzációjátForrás: Farkas Péter - GPhírek

Tavaly a csapatok és az F1-rajongók körében is népszerű volt a Magyar Nagydíj után megtartott kétnapos teszt. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a GPHíreknek még februárban megerősítette:

folynak a tárgyalások arról, hogy az idei Magyar GP után ismét itt maradjanak a csapatok tesztelni. Mivel azonban a hungaroringi menetpróba hivatalosan kollektív tesztnek (tehát nem gumitesztnek) számít, azt az FIA szervezi, ezért nem szerepel a Pirelli 2018-as naptárában.

A 2018-as Pirelli gumitesztek dátumai, helyszínei
dátum gumitípus pálya csapat
április 17-18. száraz Sanghaj* Force India
április 19-20. vizes Fiorano Ferrari
május 15-16. száraz Barcelona Haas, McLaren
május 30-31. vizes Paul Ricard Mercedes
június 14-15. száraz Vallelunga Toro Rosso
július 10-11. száraz Silverstone Red Bull, Williams
szeptember 5-6. vizes Paul Ricard McLaren
szeptember 20-21. száraz Paul Ricard Ferrari, Mercedes
október 9-10. száraz Szuzuka Renault
október 30. száraz Mexikóváros Sauber

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK