Társoldalunk:
Hírlevél

Elnyújthatják az első F1-es teszt végét a hideg miatt

2018.02.27. 08:05

A Circuit de Catalunya térségét fenyegető hideg idő és havazás miatt napokkal is eltolhatják az idei első F1-es teszt befejezését. A döntéshez mind a tíz csapat beleegyezése szükséges.

Kellemetlen, hideg eső rövidítette meg a barcelonai F1-es teszt hétfői nyitónapját. A Costa Brava környékén ilyenkor megszokott, kora-tavaszias időjárás helyett kifejezetten zord körülmények fogadták az F1-es mezőnyt, délben sem mutattak 8-9˚C-nál többet a hőmérők. A meteorológusok szerint

szerdán és csütörtökön egy hidegfront további lehűlést hoz, akár havazhat is, ami messze nem ideális az F1-es teszteléshez.

A Barcelona térségébe jósolthoz hasonlóan zord idő volt a 2009-es Kínai Nagydíjon isForrás: Red Bull/Getty Images/Clive Mason

A csapatok ezért már arról tanakodnak, hogy egy nappal elhalasztják az első teszt zárását. Problémát jelent, hogy a Williams péntekre, a Ferrari pedig szombatra kibérelte a pályát promóciós célokra, amiből az érintettek nehezen akarnak engedni. A tesztelés meghosszabbításához mind a tíz istálló egyhangú döntésére van szükség.

Fangio szobra a barcelonai pálya bejáratánál. Az autón láthatók a kedd reggeli havazás nyomai

„Miután eddig nem jutottunk dűlőre [a halasztás kérdésében], jelenleg nem tárgyalunk a többi csapattal, de kedden folytatjuk" – mondta a Haas F1 csapatvezetője, Günther Steiner a Motorsport.com-nak.

Furcsa lenne, ha nem tolnánk el [a teszt végét], de még mindig van egy napunk, hogy eldöntsük, mitévők legyünk.

Ugyanakkor, ha úgysem kaphatjuk meg a pályát [a Williams és a Ferrari aktivitásai miatt], nincs sok értelme ezen morfondírozni" – tette hozzá Steiner.

Steiner és a Haas hétfőre tolná az első teszt végét, akkorra már megérkezhet a tavaszias időForrás: DPPI/Florent Gooden

Vészmegoldásként a vasárnapi, illetve a hétfői nap is felvetődött az első tesztsorozat zárására. Utóbbi logikus megoldásnak tűnik, hiszen az ütemterv szerint március 6-án, kedden kezdődik a második felvonás Barcelonában, így az első teszt vége és a második eleje összeérhetne.

A tesztelés keddi, 2. napját élő szöveges közvetítésben adjuk itt, a GPHíreken.