Társoldalunk:
Hírlevél

A titkos motorbeállításokhoz mindegyik F1-es csapatnak joga van

2018.02.24. 11:29

Véget vethetnek annak, hogy a motorgyártók kivételezzenek saját gyári csapatukkal a V6-osok beállítási lehetőségei terén: az FIA előírja, hogy minden ügyfelük erőforrásában azonosnak kell lennie a vezérlőszotvernek.

Az F1 tíz csapatát négy gyártó látja el motorral. Közülük csak a Hondának nincs több partnere, a Ferrari, a Mercedes és a Renault ellenben három istállót szolgál ki, közöttük saját gyári istállóját.

A Sportszabályzatban kerek-perec lefektették, hogy az egyes gyártóknak mindegyik ügyfelüket pontosan ugyanolyan motort kell ellátniuk – ettől engedéllyel el lehet térni, a Ferrari például az elmúlt két szezonban régebbi V6-ost adott egy-egy csapatának –, de hallani lehetett olyan történeteket, amelyek alapján úgy tűnik, a motorbeállítások terén nincsenek egyenlő feltételek, a gyártók kivételes előnyöket biztosítanak saját istállójuknak.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is úgy érezte, hogy a háttérben trükközés lehet, ezért egy csapatoknak küldött technikai direktívában kijelentették: azt akarják, hogy egy gyártó mindegyik ügyfelének motorjában egyforma legyen a vezérlőszoftver, és azt egyformán lehessen működtetni – kivéve, ha valamelyik istálló jelzi, hogy – vélhetően alacsonyabb vételárért cserébe– nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

Közbelép az FIA, hogy a motorgyártók csapatainak egyformák legyenek a lehetőségei a beállításokkalForrás: AFP/Miguel Medina

Azt nem tudni, milyen szankcióval sújthatják az előírást megszegő motorrgyártókat.

Az FIA szintén azonos üzem- és kenőanyagot vár elő az egyes gyártók csapatainál, de ennek a feltételnek sem muszáj eleget tenni, amennyiben valamelyik istálló kéri. Példának okáért lehet, hogy a Renault ügyfelei jövőre mind különböző beszállítóval kötnek szerződést:

a McLaren idén a gyári Renault-hoz hasonlóan a BP-től rendel, de jövőre már a Petrobrastól fog, a Red Bull pedig az ExxonMobiltól szerzi be ebben a szezonban ezeket a folyadékokat.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK