Társoldalunk:
Hírlevél

Sikeresek lehetnek-e a nők az autósportban?

2018.03.08. 13:32

Napjaink amazonjai

A kétezres években egyre több hölgy neve bukkant fel az autóversenyek eredménylistáin, és Danica Patrickhoz hasonlóan sokan az Egyesült Államokban tudtak hírnevet szerezni. Az IndyCarban és annak legfontosabb futamán, az indianapolisi 500 mérföldes versenyen rendre láthatunk női résztvevőket, az utóbbi évekből Sarah Fisher, Katherine Legge, Simona de Silvestro és Pippa Mann neve lehet ismerős. Bár nyerni egyikük sem tudott, egyáltalán nem lógtak ki a mezőnyből, és de Silvestro 2013-ban egy dobogós helyezést is szerzett az IndyCarban. A svájci pilótanő azóta a Formula E-ben is versenyzett, az elektromos bajnokság első női pontszerzője lett, manapság pedig az ausztrál V8 Supercars szériában indul.

Napjainkban már az sem számít meglepőnek, ha a Formula–1 utánpótlás-szériáinak mezőnyében találkozunk tehetséges lányokkal. Az egyik legmagasabban jegyzett feltörekvő pilótanő a 24 éves, kolumbiai Tatiana Calderón, aki az elmúlt két szezont a GP3-ban töltötte. Az eredményeivel azonban nem keltett feltűnést: első idényében 2, tavaly pedig hét pontot szerzett, ez csak a bajnokság 18. helyére volt elég. Szerzett viszont egy dobogós helyezést a WSR 3.5 utódjának számító World Series Formula V8 bajnokságban.

Tatiana Calderón a GP3-ban nem volt túl sikeres, de a Sauber már szerződtetteForrás: AFP/Andrej Isakovic

Szerény eredményei ellenére Calderón máris közelebb került a Formula–1-hez, mint sok riválisa: 2017-ben a Sauber fejlesztőpilótának szerződtette. Hasonló szerepet töltött be a Lotus csapatánál Carmen Jordá is a 2015-ös és 2016-os szezonban, de

a dekoratív spanyol hölgy szerződtetését nem sokan tudták komolyan venni.

Miután három szezon alatt egyetlen pontot sem tudott szerezni a GP3-ban, nyilvánvaló volt, hogy a Lotus csak marketingfogás gyanánt alkalmazta őt. Az istálló szimulátorával sokat tesztelő Marco Sörensen 2016-ban ki is akadt, hogy a nála „12 másodperccel lassabb" Jordá hivatalosan is fejlesztőpilóta lehetett, „csak azért, mert nő."

Sokan nem értenek egyet Carmen Jordá fejlesztőpilótának szerződtetésévelForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

2014-ben szenzációnak számított, hogy a Williams fejlesztőpilótájaként Susie Wolff részt vehetett a Brit és a Német Nagydíj pénteki első szabadedzésein, majd a következő szezonban újabb két gyakorláson ülhetett autóba. A korábbi DTM-versenyző – aki a Mercedes AMG F1 főnökének, Toto Wolffnak a felesége – tisztességesen helytállt, de később lemondott az álmáról, hogy rajthoz álljon egy F1-es futamon. Azóta szült egy gyermeket és megalapította a „Dare to be different!" (Merj más lenni!) nevű szervezetet, amelynek segítségével az autósportba vágyó lányokat próbálja ösztönözni és segíteni.

Szükség van-e női bajnokságra?

A lotusos szerepvállalása óta Carmen Jordá is lemondott arról, hogy versenyzőként szerezzen dicsőséget a hölgyeknek, azonban tavaly óta fontos pozíciót tölt be: delegálták az FIA néhány éve alakult női bizottságába. A kinevezését sok női versenyző csalódottan fogadta,

Jordá ugyanis nyíltan vállalja azon véleményét, miszerint a nők sosem lesznek képesek olyan teljesítményre, mint a férfiak,

ezért külön bajnokságot kellene indítani a számukra. A legtöbb pilótanő azonban nem ért vele egyet: ők úgy szeretnének sikeresek lenni, hogy közben a világ legjobbjaival kell megküzdeniük.

„Nem értem, miért utasítják el egyesek a női széria létrehozásának gondolatát – értetlenkedett Jordá még tavaly. – Szinte az összes sportágban külön mérkőznek meg egymással a nők és a férfiak, és ez sehol nem okoz problémát."

A spanyol szerint ráadásul éppen az hozná meg a fiatal lányok kedvét a versenyzéshez, ha látnák, hogy ők is sikeresek lehetnek ebben a sportágban. Jelenleg nincsenek női versenyzők az autóversenyzés élvonalában, ezért sok lány érezheti úgy, hogy nem is érdemes elkezdenie a sportot, a fiúk ellen úgysem lesz esélyük – mondta. – Egy nőknek létrehozott szériában viszont lenne miért küzdeniük, ők is futamgyőzelmet, világbajnoki címet szerezhetnének, nem pedig a férfiak mögött kullognának. Nem véletlenül szedték szét a mezőnyt a többi sportágban sem."

Susie Wolff szerint nincs szükség külön női bajnokságraForrás: AFP/DPPI/Florent Gooden

Susie Wolff szerint azonban az autósport ebből a szempontból más, mint a sportágak többsége. "A lovaglás és a vitorlázás mellett csak az autó- és motorsportban versenyezhetnek a nők a férfiak ellen – magyarázta. – Mindegyik sportágban jelentős szerepe van egy járműnek vagy egy állatnak, ezért nem pusztán az erő vagy az izomtömeg dönti el a küzdelmet."

Wolff egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a nők a Formula–1-ben is sikeresek legyenek. Szerinte nyilvánvaló, hogy eddig miért értek el szerényebb sikereseket a férfiaknál. "Sokkal kevesebb lány kezd el gokartozni, ezért sokkal kisebb az esély arra, hogy van közöttük egy kiemelkedő tehetség, aki bejut az F1-be. A fiúknak is csak egy egészen kis része tudja valóra váltani az álmait, a lányok pedig jóval kevesebben vannak, így még nehezebb kitörniük."

Monisha Kaltenborn volt az első női csapatfőnök, 2011-2017 között vezette a Sauber istállótForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Ezzel a nézettel ért egyet Calderón is, aki annak ellenére sem szeretne külön női bajnokságot, hogy ott jó eséllyel a legjobbak között lenne. "Mindannyiunkat meglepetésként ért a kinevezése, hiszen a nagyobb szériákban versenyző nők többsége nem osztja a véleményét" – nyilatkozta a kolumbiai. Egyértelmű, hogy mi is képesek vagyunk a legmagasabb szinten versenyezni, és egyáltalán nincs szükség egy női bajnokságra."

"Akkor lesz több esélyünk felérni a csúcsra, ha több kislány kezd el gokartozni – tette hozzá . – Persze nemtől függetlenül nehéz eljutni az F1-ig, de ha 10 lány versenyez 90 fiú ellen, akkor a lányoknak nagyon kevés esélyük van."

Nők kulcsszerepekben

Nemcsak a versenypályákon, hanem a paddockban és a boxutca falán is egyre több nő tűnik fel. A Williams istállót például évek óta az alapító Frank Williams lánya, Claire irányítja. Ugyan hivatalosan még a betegeskedő, 75 éves Frank a csapatfőnök, valójában azonban a lánya intézi az ügyeket. Claire Williams is aktívan támogatja a nők részvételét az autósportban és örömmel látja, hogy

a mérnökök között is egyre több hölgy helyezkedik el.

Claire Williams csendben vette át az édesapja által alapított csapat irányításátForrás: Williams F1/LAT

"Szükség volt erre a változásra – persze még sokáig a férfiak lesznek többségben, de manapság sokkal több lány dönt úgy, hogy az autósportban szeretne elhelyezkedni, és ez előreviheti a sportágat. A nők másképp gondolkoznak, friss szemléletmódot hozhatnak a csapatokhoz."

A gyárakban egyre több női tervező dolgozik az új alkatrészeken, a Saubernél és a Force Indiánál pedig a versenystratégia kidolgozásában van kulcsszerepe egy-egy hölgynek,

Ruth Buscombe-nak, illetve Bernadette Collinsnak. Ebben a műfajban azonban alighanem Leena Gade viszi el a pálmát, aki versenymérnökként háromszor segítette győzelemhez az Audit a Le Mans-i 24 órás versenyen. Gade tavaly a Bentley GT-csapatánál töltött be vezető szerepet, idén pedig az egyik IndyCar-csapatnál próbál szerencsét versenymérnökként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő