Társoldalunk:

Kubica is követheti Alonsót Le Mans-ba, már a héten tesztel

2018.02.19. 11:59

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso lesz a legnagyobb név az újoncok között a 2018-as Le Mans-i 24 óráson, de egykori ellenfele, Robert Kubica is ringbe szállhat a maratoni futamon.

Nem éri be a Williams tesztpilótai állásával Robert Kubica és a héten a Manor LMP1-es versenyautóját, egy Ginetta G60-LT-P1-et tesztelhet a spanyolországi Aragon pályán. A Manor korábban F1-es csapatot is működtetett, de hosszú tusa után az a projekt csődbe ment, Le Mans-ban viszont a legmagasabb osztályban indulnak.

Nagy kérdés, hogy a műszakilag jóval fejlettebb, de a szabályok miatt mégsem egyértelmű előnnyel rendelkező gyári Toyoták ellen esélyesek lehetnek-e, azonban az egyetlen gyári istállón kívül a privátok LMP1-es autói jó lehetőséget adnak a versenyzőknek, hogy az összetett sikerre is hajtsanak.

Kubica az F1-es tesztelés mellett versenyezhet isForrás: NurPhoto/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A Manor hétfőn kezd egy háromnapos tesztet, utána február 22-én a McLaren forgat filmet a pályán az új MCL33-assal, azt egyelőre nem tudni, hogy Kubica mikor és mennyit vezetheti a Mecachrome motorjával szerelt autót. A lengyel pilóta már tavaly is ebbe a kategóriába készült, azonban az idénynyitó, silverstone-i verseny előtt visszalépett a ByKolles csapattól.

A brit istálló két autót indít a kategóriában, Oliver Rowland és Charlie Robertson mellett még négy hely kiadó a csapatnál.

Tekintettel arra, hogy Alonso kedvéért egy héttel előrehozták a Sportautó-világbajnokság (FIA WEC) japán fordulóját, Kubica elől is elhárul az akadály, így akár ő is teljesítheti az egész 2018/19-es szuperszezont. A lengyel pilóta számára ráadásul nem is lenne teljesen ismeretlen a csapat, mert 2004-ben pole pozíciót szerzett velük az F3-as Macau Grand Prix-n.

A McLaren is elindult már

A Manor tesztje után a McLaren foglalja el a pályát, az egyik szerelőjük, Lee Mathurin hétfőn reggel arról tweetelt, hogy holnap utazik Spanyolországba a filmforgatásra. Közben a McLaren egyik kamionja már úton van a barcelonai kollektív teszt helyszíne felé, a Mercedes és a Renault első járművei pedig már a múlt héten megérkeztek.