Vágólapra másolva!
Hiába lettek tavaly szebbek az F1-es autók, előzni még nehezebb lett miattuk. Egy animáción megmutatták, hogy miért.

Szórakoztatóipari vállalkozás lévén az F1-nek hosszú évek óta komoly problémát okoz, hogy előzések híján a versenyek olykor unalomba fulladnak. Ezt 2011-től a mesterséges helycseréket okozó DRS-sel, vagyis állítható hátsó szárnnyal próbálják ellensúlyozni, de az évek során nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem hoz megoldást.

A kedvező 2016-os értékek után tavaly bezuhant az előzések száma és lényeges technikai szabályváltozások híján várhatóan idén sem javul számottevően a helyzet. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az üldöző autók hiába gyorsabbak, nem tudnak eléggé közel kerülni az ellenfelekhez, mert az elöl haladók autói turbulens légáramlatokat kavarnak.

CFD modell egy régi BAR-Hondáról Forrás: Honda

Ezeket szemléltette egy animáció, amit a SimScale készített a Racecar Engineering című szaklap számára. Bár léptékek nem láthatók rajta, a piros szín gyaníthatóan a nagyobb légnyomást, a zöld és a kék pedig az alacsonyabbat jelöli, ez alapján látható, hogy az üldöző autó szárnyait alacsonyabb nyomású áramlatok érik el. Ez egyenesben jól tesz, kanyarokban viszont kedvezőtlen.

A kellemetlen helyzetre a tavalyi Brazil Nagydíj világított rá a legjobban,

ekkor Lewis Hamilton a mezőny végéről indulva hiába használhatta ki egy vadonatúj Mercedes-erőforrás maximális teljesítményét, olykor reménytelenül beragadt az ellenfelek mögé. A futam után azt mondta, alapvető baj van az F1-es autók jellegzetességeivel.

A nemrég megjelent, „Grand Prix Driver” című dokumentumfilm szerint Fernando Alonso már látatlanban, a tavalyi szezon előtt tudta, hogy a korábbiaknál is nehezebb lesz előzni, de a kommunikációs stábbal egyetértve inkább azt mondta, hogy majd meglátjuk, mi lesz.

Nagy változások 2021 előtt aligha várhatók,

hiszen Ross Brawn, az F1 sportigazgatója még csak tavaly kezdett kutatásokat annak érdekében, hogy kapkodás helyett egy stratégia megvalósításával olyan autók szülessenek, amelyekkel izgalmas versenyeket lehet futni. Sokan az aerodinamika megnyirbálásában látják ennek a kulcsát, de attól is tartanak, hogy az F1 így kevésbé tűnne műszakilag fejlettnek.