Kínos fordulat: A Formula E-be mégis visszatérnek a grid girlök

Forma-1, grid girl
A grid girl holds a sign with the number 5 of Ferrari's German driver Sebastian Vettel ahead of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 30, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Lassan kabaréba torkollik a rajtrácson álló csinos lányokról szóló vita az autósportban: a Formula E vezére először beszólt az F1-nek, majd kijelentette, továbbra is lesznek grid girlök az elektromos autóversenyeken. Chase Carey elismerte, legszívesebben ő is megtartotta volna a lányokat.

Nagy vitát kavart a Liberty Media egyik legújabb intézkedése, miszerint száműzik a csinos táblatartó lányokat a Formula–1-es futamok rajtrácsairól. Az F1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches azzal indokolta a döntést, hogy a sportágban a kezdetektől jelen lévő tradíció "nincs összhangban a márka új értékeivel" és "a modern társadalom normáival" sem. A bejelentést rengeteg rajongó és a grid girlök jelentős része is döbbenten fogadta, egyesek azonban támogatták a döntést.

A Formula-E bajnokság vezére, Alejandro Agag például odaszúrt egyet az F1-nek,

amikor rámutatott, hogy az elektromos autóversenyeken már korábban megtették ezt a szerinte is fontos lépést. "Az F1 néha lemásolja az általunk korábban meghozott döntéseket, de ez talán csak a véletlen műve – nyilatkozta közvetlenül a bejelentés után. – Örülünk, hogy végre a Formula-1-et is a 21. században köszönthetjük. Nálunk már tavaly sem láthattak grid girlöket, de nem éreztük úgy, hogy ezt hangoztatnunk kellene."

A Liberty Media is elismerte, részben a Formula–E példáját látva döntöttek úgy, hogy nem alkalmazzák többé a dekoratív hölgyeket, éppen ezért kínos helyzetbe kerültek Agag legutóbbi kijelentése után. A spanyol üzletember ugyanis

tisztázta az álláspontját és elmondta, a jövőben is szívesen látja a lányokat az elektromos autóversenyeken.

A Formula-1-be is sokan várják vissza a csinos lányokat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Az autósportban szükség van a grid girlökre – szögezte le a legutóbbi nyilatkozatában, majd hozzátette, az F1-ben túlságosan felfújták ezt a nem is olyan fontos kérdést. – Jelenleg nem ez a legnagyobb problémám, de valójában nem is kellene ügyet csinálni belőle.

Nem ellenzem ezt a koncepciót , a Formula–E-ben továbbra is lesznek grid girlök, ha nem is minden futamon."

Carey-t nem zavarták a lányok

Ezek után valószínűleg az F1 felháborodott rajongói is tovább követelik majd, hogy hozzák vissza a lányokat a rajtrácsra. Ráadásul a döntést meghozó

Chase Carey is bevallotta, ő személy szerint megtartotta volna az F1 hagyományainak részét képező grid girlöket.

"Itt azonban nem rólam van szó, hanem a sportág jövőjéről – nyilatkozta az Auto Bild Motorsportnak. – És ha a rajongók egy jelentős része úgy gondolja, hogy a grid girlök már nem illenek ebbe a világba, akkor ezt nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Egyre többen hangoztatták, hogy a táblatartó lányok alkalmazása elavult szokás.

A Formula E-ben eddig három futamot rendeztek a szezonban, kettőn – Marokkóban és Chilében – gyerekek álltak a rajtrácson, Hong Kongban viszont a rendezők kérésére a csinos lányok tartották a táblákat. A jelenlegi tervek szerint a Formula–1-ben minden nagydíjon a gyerekek kapnak majd lehetőséget.