Ramírez rémálma: Minden nőt kitiltanak az F1-es depóból?

F1 Grand Prix of Austria
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 09: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing wears lederhosen on the drivers parade before the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 9, 2017 in Spielberg, Austria. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1SJ6529N12111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az elégedett vélemények mellett nem csillapodik a felháborodási hullám sem a grid girlök kitiltása ügyében. Volt F1-es pilóták, köztük Jean Alesi és Niki Lauda is nemtetszésének adott hangot, a McLaren egyik „öreg motorosa" pedig egyenesen a nők diszkriminálásáról beszél.

Egy héttel azután, hogy a Liberty bejelentette a táblatartó hölgyek alkalmazásának tiltását az F1-es paddockban, még mindig nem csillapodnak a kedélyek az ellentmondásos döntés körül.

Amíg a női-, illetve kisebbségi jogvédő szervezetek egyöntetűen helyesnek és előremutatónak értékelték az amerikai tulajdonos döntését, addig

az internetes szavazások alapján a rajongók többségének (vagy legalábbis a hangosabbik részének) nem tetszik a csinos hoszteszlányok elüldözése.

A Liberty másik döntését, hogy a jövőben táblatartó gyerekekre ("grid kids") bízzák a versenyzők felvezetését, nagyobb támogatás fogadta, de ebben sem ért egyet mindenki Sean Bratchesékkel.

Daniel Ricciardo egy zászlóvivő kislánnyal sétál ki a pilótaparádéra a Red Bull Ringen. A sorfalat álló hoszteszek osztrák népviseletben, dirndlben tapsolnak nekik Forrás: Red Bull/Getty Images/Clive Mason

A Ferrari expilótája, Jean Alesi például kiakadt a „grid kids"-projekten.
„Sem a táblatartó lányok kitiltását, sem a gyerekek bevonását nem tartom helyesnek.

Támogatom, hogy fiatal sportolókat, autóversenyzőket emeljenek ki, de nem így!" – nyilatkozta Alesi egy olasz autós honlapnak.

Niki Lauda a Liberty bejelentésének másnapján úgy fogalmazott, az a baj a grid girlök kitiltásával, hogy megint férfiak döntöttek nők sorsáról, az utóbbiak feje fölött.

A korábbi Ferrari-pilóta (és "csajozógép"), Jean Alesi (jobbra) helyteleníti a gridgörlök kizárását és a gyerekek alkalmazását is Forrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

Kemény Liberty-kritika Mexikóból

A francia közönségkedvenc véleménye egybecseng a McLaren és Tyrrell csapatok korábbi koordinátorának, Jo Ramíreznek az álláspontjával, aki még keményebben fogalmazott a minap.

„Az F1 kezd eltévedni – csak azért változtatnak meg dolgokat, hogy csináljanak valamit – jelentette ki a mexikói véleményvezér a spanyol Cadena Cope rádióban. – Elég lett volna, ha egy picit visszafogottabb ruhákat adnak rájuk, viszont sok országban a nemzeti viseletet hordták [a grid girlök].

– fogalmazott Jo Ramírez.

Jo Ramírez szerint "elég lett volna szolidabb ruhába öltöztetni" a táblatartó lányokat Forrás: AFP/Picture-Alliance/Hoch Zwei

Alesiékkel kapcsolatos friss hír az is, hogy a volt Ferrari-pilóta fia, Giuliano újabb egy évre aláírt a Trident csapatához, azzal a céllal, hogy harmadik nekifutásra megnyerjék a GP3-as bajnokságot. Giuliano Alesi ezzel egy időben a Ferrari juniorcsapatának is tagja marad. Apja azonban nem fogadta kitörő lelkesedéssel a Motorbox.it felvetését, miszerint Giuliano hamarosan akár egy F1-es autót is kipróbálhat.

– viccelődött Jean Alesi.