Szirotkin mentora kikéri magának a "fizetős pilóta" jelzőt

Forma-1, Szergej Szirotkin, Borisz Rotenberg, Williams Martini Racing, SMP Bank, SMP Racing
3276985 01/19/2018 Pilot of the program for the development of Russian motorsport SMP Racing Sergei Sirotkin, left, and founder and head of SMP Racing Boris Rotenberg at a news conference on the signing of an agreement between SMP Racing and Williams Martini Racing on Sirotkin's participation in Formula 1. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Szergej Szirotkint fizetős pilótának nevezni „szemenszedett hazugság" állítja a Williams újoncának mentora, aki közel 20 millió eurót fizet a brit csapatnak azért, hogy a 22 éves orosz idén náluk versenyezhessen.

Január közepén jelentette be a Williams istálló, hogy idén Szergej Szirotkin lesz Lance Stroll csapattársa. A 22 éves orosz pilóta mögött egy orosz bank, az SZMP, illetve az annak társalapítója, Borisz Rothenberg és a szintén hozzá köthető SZMP Racing áll, amely „kiközvetítette" Szirotkint a brit csapathoz.

Egy orosz magazinnak adott interjúban Rothenberg kikérte magának, hogy pártfogoltja egyszerű fizetős pilóta lenne.

A bankár azt állítja, Szirotkin mindent kemény munkával ért el,

és főleg azzal, hogy a sorsdöntő abu-dzabi teszten gyorsabb volt, mint Robert Kubica.

A Williams újonca, Szirotkin (balra) és mentora, Borisz Rothenberg. A bankár szerint ha pártfogoltja nem lett volna gyorsabb Kubicánál a sorsdöntő teszten, a pénze mit sem érne Forrás: Sputnik/Vladimir Trefilov

– idézi Rothenberget a Fontanka magazin. „Szergej gyorsabb volt [az abu-dzabi tesztelésen], mint Kubica – ezt azoknak üzenem, akik azt mondják, hogy megvettük az F1-es pilótaülését. Ez szemenszedett hazugság."

„Természetesen az autósport nem olcsó mulatság, de nem azért csináljuk, hogy jól szórakozzak.

– tette hozzá az orosz bankár, aki sportmenedzsment cégén, az SZMP Racingen keresztül 15 (más források szerint 20) millió euróval gazdagítja idén a Williams büdzséjét.

Szirotkin (jobbra) még a Renault tartalékjaként vett részt a csapat 2017-es autóbemutatóján. Mentora szerint megdolgozott a Williams pilótaüléséért Forrás: Farkas Péter - Origo

Az interjú során felvetődött, hogy miért nem a Renault-t választották Szirotkin kezdőcsapatának, ahol az orosz korábban tesztpilótáskodott. „A Williams történelmileg jelentősebb csapat, nekik jobban számítanak az eredmények" – felelte Rothenberg.

Azon azért szerintünk el lehetne vitatkozni, hogy az F1-es világbajnoki címig utoljára 21 évvel ezelőtt eljutott brit istálló, avagy a sportágban több mint 40 éve jelen lévő, a turbó technológiát bevezető Renault számít-e inkább „történelmileg jelentős csapatnak". Alighanem mindkettő az.