Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton megnevezte a legnagyobb riválisait

2018.01.28. 10:36

Megnevezte három legfőbb F1-es riválisát Lewis Hamilton. A világbajnok listáján nincs nagy meglepetés, de például a közönségkedvenc Räikkönen nem szerepel nála a top 4-ben.

Állandó vitatéma a száguldó cirkusz rajongói között, hogy a nagyon jók közül, akik eljutnak az autósport csúcskategóriájába, vajon kik a legjobbak? Negyedik vb-címe révén Lewis Hamilton tavaly utolérte Sebastian Vettelt, de Fernando Alonso is simán négyszeres világbajnok lehetne, ha a 2007-es, vagy a 2010-es szezon hajrája szerencsésebben alakult volna számára.

Az Autosport újságírói megkérdezték Hamilton, vajon ő kit tart a legnagyobb riválisainak, és a Mercedes húzóembere nem okozott nagy meglepetést a válaszával. Vettelt, Alonsót és Max Verstappent nevezte meg és kijelentette:

„Mi négyen vagyunk a legerősebbek. Remélem, mindannyian csatában leszünk idén [a vb-címért], az fantasztikus lenne!"

Hamilton azt szeretné, ha idén minden riválisa versenyképes autót kapna. Ricciardo (kékben) "kakukktojás" a képenForrás: AFP/Saeed Khan


„Mindegyikük eltérő személyiség. Sebastianról például az jut eszembe, hogy 'Adj még több helyet' – persze, nem negatív értelemben" – utalt a tavalyi, bakui ütközésükre a vb-címvédő.

„Fernando [Alonso] a legkeményebb dió mind közül, ezért messzemenőkig meg kell adni neki a tiszteletet,

versenyhelyzetekben pedig jól kell sáfárkodni a lehetőségekkel. Iszonyúan jól versenyez, de ezen a téren Max [Verstappen] is nagyon erős" – fejtette ki véleményét egykori mclarenes csapattársáról az angol pilóta.

„Max sok kockázatot vállal. Neki is több helyet kell hagyni [a pályán], mert kevésbé tapasztalt, mint a többiek" – véli Hamilton.

Csodálatos dolgokat művel, de a következő tíz évben fog fejlődni igazán."

Verstappen tavaly Mexikóban megverte a két négyszeres világbajnokot. A holland nem annyira az eredményei, inkább a fejlődési potenciálja miatt szerepel Hamilton toplistájánForrás: AFP/Yuri Cortez

A Motor Sport Magazine tudósítója, Mark Hughes közben kiszámolta, hogy a három legjobbnak tartott F1-es pilóta – Alonso, Hamilton és Vettel – milyen eredményt ért el az időmérő edzéseken a csapattársaikhoz képest. Az F1-ben 2001 óta versenyző

Alonso 0,277 százalékkal verte meg mindenkori csapattársait; Vettel 0,197 százalékkal, Hamilton pedig 0,191 százalékkal bizonyult jobbnak, mint első számú riválisa.

A versenyeket tekintve így alakulnak az arányok: Alonso 82,6%, Vettel 77,2%, Hamilton 65,1%. Valamennyi érték döntő fölényről tanúskodik.

Mark Hughes megjegyzi, hogy míg

Alonso és Vettel gyakran első számú pilótai státuszt kapott a csapatánál (a spanyol a Renault-nál és a Ferrarinál, a német a Red Bullnál és a Ferrarinál),

Hamilton sem a McLarennél, sem a Mercedesnél nem élvezett ilyen kiemelt szerepet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK