Társoldalunk:

Magyarázza a bizonyítványát a Renault főnöke

2018.01.25. 09:46

El akarta ismerni a Force India eredményeit, de rosszul fejezte ki magát a Renault F1-es csapatvezetője. Cyril Abiteboul most magyarázkodik.

Cyril Abiteboul még tavaly februárban, a Renault F1-es bemutatóján tett egy megjegyzést csapata riválisaira, amit azóta alighanem megbánt. Amikor az újságírók a francia gyári istálló és a középcsapatok költségvetése közötti különbséget, illetve az ebből fakadó, vélhető előnyöket firtatták, Abiteboul megjegyezte:

Szerintem a Force India már most elköltötte a[z éves] költségvetése nagy részét, hogy [az autójuk] megfeleljen az új szabályoknak.

A mi költségvetésünkkel könnyedén meg kell vernünk az olyan csapatokat, mint a Haas, vagy a Force India."

Abiteboul már bánja, hogy félreérthetően fogalmazott a Force Indiával kapcsolatbanForrás: Renault Sport F1/BERNARD ASSET

Amikor elindult a szezon, és a Force India pilótái szinte minden pályán megverték a Renault-kat, az indiai-brit gárda vezetője, Vijay Mallya az egyik FIA-sajtótájékoztatón azt javasolta a kritikusaiknak, hogy „rágjanak kefét", Abiteboul válaszul kijelentette, hogy

félreértették a mondandóját, nem állt szándékában megsérteni az övénél kisebb csapatokat.

„Őszintén mondom, hogy félreértették a szavaimat. Mindig is nagyon tiszteltem azt, amit a Force India elért, és ez a tavalyi szezonjuk után még inkább így van – mondta Abiteboul a Motorsport.com-nak. –

Bebizonyították, hogy nagyon szerény költségvetésből is lehet látványos eredményeket elérni.

Mindebben persze segíti őket az erős pilótapárosuk, valamint a mezőny legjobb erőforrása [a Mercedes] is."

Abiteboul ezen a ponton egy picit hazabeszél, 2017 egyik nagy felfedezettjét, Esteban Ocont ugyanis eredetileg a Renault adta kölcsön a Mercedesnek, utóbbiak pedig a Force Indiának. Abiteboul a csapat stabilitására vezeti vissza a Force India rendkívüli sikerességét.

Várhatóan idén is Force India, a Renault és a McLaren verseng majd a konstruktőr-vb 4. helyéértForrás: DPPI/Florent Gooden

„Nincs mágikus összetevő. Az előző években megteremtett stabilitás az, ami megteremti annak lehetőségét, hogy ennyire költséghatékonyan tudjanak gazdálkodni.

Számomra mindig is példaként szolgált a Force India – idén viszont partiban akarunk lenni velük [a konstruktőri 4. helyért]"

– jelentette ki a Renault F1-es csapatfőnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK