Társoldalunk:
Hírlevél

Csak Michelisz Norberttel együtt érdekes a Hungaroringnek a WTCR

2018.02.02. 05:57

Említette, hogy a legtöbb magyar néző a WTCC (WTCR) futamaira érkezik Mogyoródra, amiben fontos szerepe van egy magyar versenyzőnek. Hogyan tudott segíteni a Hungaroring abban, hogy Michelisz Norbert idén is ott legyen a mezőnyben?
Nemcsak a rajongók, de a mi számunkra is csak akkor érdekes a WTCR, ha van benne magyar résztvevő. Elsősorban sportdiplomáciai vonalon tudunk segíteni Michelisz Norbertnek. Jó viszonyban vagyok a bajnokság jogtulajdonosával, François Ribeiróval, aki pontosan látja, hogy a hungaroringi versenyhétvége a legjobban szervezett, mi mindig telt házat hozunk. Ilyen módon nekünk is volt szerepünk abban, hogy Norbi idén el tud indulni a bajnokságban.

A Hungaroring sportdiplomáciai kapcsolataival tudja segíteni Michelisz Norbert (középen) szereplését a WTCR-sorozatbanForrás: Farkas Péter [origo]

Évek óta beszédtéma a mogyoródi MotoGP-futam. Hogy állnak a tárgyalások a jogtulajdonos Dornával, illetve, milyen feltételekkel tudnánk fogadni a gyorsasági motoros vébé mezőnyét?
Sajnos Magyarország kicsit eljátszotta a becsületét a Dornánál a sávolyi történettel [2008-ban meghiúsult a tervezett MotoGP-pálya megépítése a Balaton melletti településen]. A spanyol jogtulajdonos úgy érezte, a magyarok hitegették őket, miközben nem készült el semmi. Már akkor felajánlottuk, hogy ha a Hungaroring alkalmas lesz a MotoGP fogadására, készen állunk a tárgyalásra.

Ha az új beruházások során tehetünk azért, hogy a pályát a motorosok által elvárt követelményekhez igazítsuk, látok lehetőséget a MotoGP visszatérésére.

Ehhez elsősorban a bukótereket kellene megnagyobbítani, az első és a második kanyar közötti hídlábat sem ártana áthelyezni, néhány helyen pedig bontanunk kellene a domboldalból.

Lemodelleztek egy motorversenyt a Hungaroringen és kiderült, hogy elsősorban nagyobb bukóterek kialakítására lenne szükség. Gyulay Zsolt szerint az autós (FIA) és a motoros (FIM) szakági szövetségeknek is egyezségre kellene jutniuk ez ügybenFotó: Koncz Márton

Miért fontos a gyorsasági motoros világbajnokság a Hungaroring számára?

Európában két bajnokság van, ami komoly jegyárbevételt hozhat egy versenyrendezőnek, a Formula–1 és a MotoGP. A gyorsasági motoros világbajnokság rajongótábora csak az F1 népszerűségéhez mérhető.

Noha nálunk a WTCC-n is általában telt ház volt, az ottani jegyárak köszönőviszonyban sincsenek az említett két bajnokságéval. Nálunk a WTCC, vagy most már a WTCR elsősorban nem a profitról szól, sokkal inkább nemzeti ügy.

Budapesttől csak 400 kilométerre fekszik a spielbergi pálya, ahol a Red Bull magántőkéből egy második Abu Dzabit épített fel. Meg lehet közelíteni azt a színvonalat egy állami fenntartású versenypályának?
Tény, hogy az osztrákok iszonyúan magasra tették a lécet Spielbergben. De azt gondolom, nem kell senkit sem sürgetni, mindennek eljön az ideje. Hamarosan olyan tervek lesznek a kezünkben, amelyek előremutatóak és fenntarthatóvá teszik a fejlődésünket.

Gyulay Zsolt úgy tapasztalja, hogy az F1 új amerikai tulajdonosai lazábbak és gyakorlatiasabbak, mint elődjük, Bernie Ecclestone voltFotó: Koncz Márton

Bernie Ecclestone évtizedekig irányította a Formula–1-et, és szívén viselte a Magyar Nagydíj sorsát. Egy éve azonban új tulajdonosok, a Liberty Media kezébe került a sportág. Könnyebb vagy nehezebb szót érteni az amerikaiakkal?
Tavaly Ausztriában találkoztam először Chase Carey-vel és a kereskedelmi vezetővel, Sean Bratchesszel. Ők már sokkal lazábban kommunikálnak és

sokkal gyakorlatiasabbak a mindennapi ügyek intézésében. Ha küldök neki egy sms-t, Sean öt percen belül válaszol.

Miközben legalább tíz ország kepeszt azért, hogy F1-es futamot rendezhessen, mi viszonylag kényelmes helyzetben vagyunk, hiszen 2026-ig aláírt szerződésünk van. Carey és Bratches urak egyébként tavaly jártak először Magyarországon és nagyon tetszett nekik Budapest.

Megjegyezték, hogy a pálya főtribünje hagy kívánnivalókat maga után, de megnyugtattuk őket, hogy tudjuk és dolgozunk az ügyön.

Szerencsénk is volt, mert a tavalyi versenyen nagyon jól néztünk ki, szép volt a pálya és majdnem telt ház volt, ami nagyon tetszett nekik.

Gyulay szerint a hét év duplán számít a Hungaroring elnök-vezérigazgatói pozíciójábanFotó: Koncz Márton

Van olyan munkatársa, akinek kifejezetten az F1 irányítóival való kapcsolattartás a feladata?
Eddig nem volt, de mostantól lesz. Ő Ariane Frank [a korábbi promóter, Frank Tamás lánya], akit idén januártól kijelöltünk a nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatósági tagnak. Ariane nagyon jó ebben, heti rendszerességgel egyeztet a Libertyvel. Ő képviselt bennünket például a január közepén, Monte-Carlóban megrendezett F1-es fenntarthatósági fórumon.

Azzal kezdtük, hogy mire a legbüszkébb az elmúlt hét évből. Végül arra lennénk kíváncsiak, hogy mi a legfontosabb, amit ez idő alatt megtanult?
A hét év itt duplán számít. Talán az a legfontosabb, hogy

mint minden gazdasági társaságot, legyen az futballklub vagy F1-es pálya, hatékonyan kell működtetni. Én a jegyárbevételekből fedezem a rezsit, ami, az ország legnagyobb, 130 hektáron elterülő sportlétesítménye esetében nem kis fegyvertény.

Ez jó dolog, de ha elindulnak az említett beruházások, amelyek a következő években szerintem látványos eredményeket hoznak, azok mind hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a Hungaroring önfenntartó maradhasson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő