Társoldalunk:
Hírlevél

Kellene egy amerikai az F1-be, de egyik sem elég jó

2018.01.12. 20:25

Szeretne amerikai pilótát szerződtetni a Haas F1, de a csapatfőnök szerint jelenleg egyik hazai tehetség sem áll készen. Steiner szerint még az Indycar-bajnok Josef Newgarden sem elég jó.

Már a Haas F1 Team 2016-os bemutatkozása előtt rebesgették, hogy az amerikai csapat egyik pilótája saját nevelésű lehet. Noha akkoriban Alexander Rossi és Josef Newgarden is figyelemreméltó eredményeket ért el (előbbi a Manor F1-nél, utóbbi az Indycar-sorozatban), azóta sincs amerikai pilóta a Formula–1-ben.

A Haas F1 csapatfőnöke, Günther Steiner szerint ők folyamatosan figyelik a pilótapiacot, de jelenleg nincs olyan amerikai tehetség, aki készen állna az F1-es „mélyvízre".

Hiába nyerte meg első penskés szezonjában az Indycar-bajnokságot Josef Newgarden, úgy látszik, az F1-hez ez nem elégForrás: AFP/Getty Images/Robert Reiners

„Jelenleg ez nem szerepel a legfontosabb dolgaink közt. Persze, foglalkoznánk vele, ha találnánk valakit, aki jó, nyilván mi is szeretnénk. De az érem másik oldala úgy néz ki, hogy ha van is [jó amerikai pilóta], vajon ő akarna-e velünk versenyezni?

Nem hinném, hogy jót tenne a sportágnak, ha egy olyan amerikait szerződtetnénk, aki nem képes bizonyos szintű teljesítményre"

– fejtette ki Steiner a Motorsport.com-nak.

A csapatfőnök hozzátette: „Ez minket is motiválna, de pillanatnyilag

nincs olyan versenyző az Egyesült Államokban, aki készen áll az F1-re."

Legutóbb Alexander Rossi kapott lehetőséget az F1-ben (öt futamra a 2015-ös idény végén, a Manornál), akit ezután kitettek a csapattól, majd nagy meglepetésre 2016-ban megnyerte az Indianapolis-500-at. Az utolsó  jenki, aki dobogóra tudott kerülni, Michael Andretti volt az 1993-as Olasz Nagydíjon, de a legendás versenyzőcsalád palántája (aki addig Ayrton Senna csapattársa volt a McLarennél)

annyira kényelmetlenül érezte magát az F1-ben, hogy monzai sikere után összecsomagolt és végleg hazarepült az USA-ba.

A Haas F1 Team vezetői, Günther Steiner (bal szélen) és Gene Haas (jobbra) elégedettek francia pilótájukkal, Grosjeannal. Egyelőre...Forrás: Haas F1/Getty Images/Jared C. Tilton

Az Indycar-sorozat bajnoki címvédője, Josef Newgarden sokat várt arra, hogy egy F1-es csapat felfedezze, pályafutását Európában, a brit F3-ban és a Palmer Audi-sorozatban kezdte. 2010-ben a szintén európai bázisú GP3-ban (a Formula–1 kísérő sorozatában) versenyzett, de egy pole pozíción és néhány pontszerzésen kívül nem sok sikerélményben volt része.

Az USA-ban roppant népszerű Newgardent sokan el tudnák képzelni a Haas F1-nél, de Günther Steiner szavai alapján továbbra is várniuk kell arra, hogy egy minden szempontból megfelelő amerikait láthassunk a száguldó cirkuszban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK