Nem lesz gyári csapat az F1-es Alfa Romeo

Forma-1, Alfa Romeo Sauber F1 Team, Alfa Romeo Museo Storico
A photo taken on December 2, 2017 shows the new Alfa Romeo Sauber Formula One Team car during its official presentation at the Alfa Romeo Historical Museum in Arese, near Milan. Alfa Romeo are returning to Formula One after a 30 year absence as backers of Sauber next year. The Ferrari-powered team will be known as Alfa Romeo Sauber. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A Sauber csapat alapítója, Peter Sauber szerint nem várható, hogy ismét új tulajdonoshoz kerül a csapat. A Haas is nyitott lenne arra, hogy átnevezzék az istállót.

November végén jelentették be, hogy visszatér az F1-be az Alfa Romeo márka, ami a Sauber autóin jelenik meg. A svájci istálló megkapja a Ferrari 2018-as erőforrását és egy tehetséges újonc, Charles Leclerc is csatlakozik hozzájuk, Marcus Ericsson csapattársaként. Noha az Alfa Romeo és a Ferrari két külön cég, egyelőre mindkettőt Sergio Marchionne irányítja.

Részben ennek is köszönhető, hogy sokan úgy vélték, Marchionne ezzel lépést tesz a Sauber bekebelezése felé és a Ferrari fiókcsapatává teszi a svájci istállót, de Peter Sauber, a hinwili vállalat alapítója és korábbi tulajdonosa szerint ez nem szerepel a tervek között, a Sauber megtartja az önállóságát.

Jól látható lesz az Alfa Romeo az autón, de az továbbra is Sauber marad Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Nagyon jó érzés – kommentálta Sauber a megállapodást a Neuer Zurcher Zeitung című napilapnak. – A csapat nem kerül új tulajdonoshoz, az Alfa Romeo egyszerűen egy névadó szponzor” – tette hozzá. Sauber korábbi csapata 1993-tól versenyez az F1-ben, az alapító először a BMW-nek adta el teljesen az istállót, de a bajor autógyártó kiszállása után 2010-ben visszatért és megmentette azt.

Peter Sauber 2016-ban távozott végleg az F1 történetének legrégebbi csapatától, akkor vásárolta meg a részvényeit a Longbow Finance nevű befektetőcsoport.

A 74 esztendős szakember elismerte, már nem nézi meg az összes versenyt a tévében, de „fájt” neki, hogy a Sauber tavaly még a középmezőnyt sem érte el. Bár Olaszországban már Alfa Romeóként hivatkoznak a csapatra, nem tart attól, hogy az ő neve eltűnne a sportból. „Nagy szerencse, hogy Sergio Marchionne összehozta ezt az egészet, mert az autóiparban ő nagyon sikeres” – mondta.

A Haas egyelőre nem vált nevet Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Ferrari a Sauber mellett a Haas-csapattal is szorosan együttműködik, de Günther Steiner csapatfőnök az Autosportnak tagadta, hogy őket is megkeresték volna az Alfa Romeo névvel kapcsolatban. A Haas kapcsán később arról jelentek meg pletykák, hogy a Maserati nevet veheti fel a motorjuk. Steiner azt mondta, érdeklődnek az átcímkézés iránt, hozzátette

A Haast egyelőre az alapító tulajdonos, Gene Haas cégei tartják el, de Steiner szerint kiemelt jelentőséggel kezelik a szponzorok felkutatását. „Látható, hogy még a nagy csapatok is küszködnek ezzel, a kicsiknek meg még nehezebb. El kell kerülnünk azt is, hogy túl olcsón adjuk magunkat, mert abból soha sem lábalnánk ki és soha sem tudnánk értékessé válni” – nyilatkozta.