Társoldalunk:

Nem lesz gyári csapat az F1-es Alfa Romeo

2018.01.08. 11:12

A Sauber csapat alapítója, Peter Sauber szerint nem várható, hogy ismét új tulajdonoshoz kerül a csapat. A Haas is nyitott lenne arra, hogy átnevezzék az istállót.

November végén jelentették be, hogy visszatér az F1-be az Alfa Romeo márka, ami a Sauber autóin jelenik meg. A svájci istálló megkapja a Ferrari 2018-as erőforrását és egy tehetséges újonc, Charles Leclerc is csatlakozik hozzájuk, Marcus Ericsson csapattársaként. Noha az Alfa Romeo és a Ferrari két külön cég, egyelőre mindkettőt Sergio Marchionne irányítja.

Részben ennek is köszönhető, hogy sokan úgy vélték, Marchionne ezzel lépést tesz a Sauber bekebelezése felé és a Ferrari fiókcsapatává teszi a svájci istállót, de Peter Sauber, a hinwili vállalat alapítója és korábbi tulajdonosa szerint ez nem szerepel a tervek között, a Sauber megtartja az önállóságát.

Jól látható lesz az Alfa Romeo az autón, de az továbbra is Sauber maradForrás: AFP/Marco Bertorello

„Nagyon jó érzés – kommentálta Sauber a megállapodást a Neuer Zurcher Zeitung című napilapnak. – A csapat nem kerül új tulajdonoshoz, az Alfa Romeo egyszerűen egy névadó szponzor” – tette hozzá. Sauber korábbi csapata 1993-tól versenyez az F1-ben, az alapító először a BMW-nek adta el teljesen az istállót, de a bajor autógyártó kiszállása után 2010-ben visszatért és megmentette azt.

Peter Sauber 2016-ban távozott végleg az F1 történetének legrégebbi csapatától, akkor vásárolta meg a részvényeit a Longbow Finance nevű befektetőcsoport.  

A 74 esztendős szakember elismerte, már nem nézi meg az összes versenyt a tévében, de „fájt” neki, hogy a Sauber tavaly még a középmezőnyt sem érte el. Bár Olaszországban már Alfa Romeóként hivatkoznak a csapatra, nem tart attól, hogy az ő neve eltűnne a sportból. „Nagy szerencse, hogy Sergio Marchionne összehozta ezt az egészet, mert az autóiparban ő nagyon sikeres” – mondta.

A Haas egyelőre nem vált nevetForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Ferrari a Sauber mellett a Haas-csapattal is szorosan együttműködik, de Günther Steiner csapatfőnök az Autosportnak tagadta, hogy őket is megkeresték volna az Alfa Romeo névvel kapcsolatban. A Haas kapcsán később arról jelentek meg pletykák, hogy a Maserati nevet veheti fel a motorjuk. Steiner azt mondta, érdeklődnek az átcímkézés iránt, hozzátette

ez talán nem prioritás a számunkra.  

A Haast egyelőre az alapító tulajdonos, Gene Haas cégei tartják el, de Steiner szerint kiemelt jelentőséggel kezelik a szponzorok felkutatását. „Látható, hogy még a nagy csapatok is küszködnek ezzel, a kicsiknek meg még nehezebb. El kell kerülnünk azt is, hogy túl olcsón adjuk magunkat, mert abból soha sem lábalnánk ki és soha sem tudnánk értékessé válni” – nyilatkozta. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK