Előkelő helyen a Hungaroring a legjobb pályák listáján

F1 Grand Prix of Hungary during the Hungarian Formula One Grand Prix at Hungaroring on July 27, 2014 in Budapest, Hungary.
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 27: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP sprays Daniel Ricciardo of Australia and Infiniti Red Bull Racing with champagne as he celebrates victory on the podium after the Hungarian Formula One Grand Prix at Hungaroring on July 27, 2014 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) *** Local Caption *** Daniel Ricciardo;Lewis Hamilton // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20141222-21881 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Rendhagyó listát készített az egyik legnagyobb F1-es rajongói közösség arról, hogy az elmúlt 10 évben melyik pályákon futották a legizgalmasabb versenyeket. A Hungaroring is befért a top 10-be, a legrosszabbnak két modern pálya bizonyult.

Rendhagyó és hiánypótlónak is nevezhető listát készített az angol F1Fanatic.co.uk azokról a pályákról, ahol a legizgalmasabb versenyeket futották. A legnagyobb brit F1-es szurkolói fórum az elmúlt 10 évben minden egyes futam után megszavaztatta rajongóit, egy tízes skálán kell értékelni az aktuális verseny eseményeit, izgalmait.

Meglepő módon a Nürburgring végzett a felmérés első helyén,

átlagosan 7,72 pontot kapott a maximális 10-ből, pedig legutóbb 2013-ban vendégeskedett ott a száguldó cirkusz mezőnye.

A montreali Circuit Gilles Villeneuve rendszerint remek versenyekkel kápráztatja el az F1 szerelmeseit Forrás: AFP/Getty Images/Clive Mason

Ha azonban kihagyjuk az Eifel-hegységben kanyargó legendás pályát és csak azokat vesszük, amelyeken legalább öt éve megszakítás nélkül rendeznek futamot, Montreal, a Circuit of the Americas (Austin, USA) és Spa-Francorchamps kerül ki „győztesként".

A Hungaroring a top 10-es lista kilencedik helyén végzett, 7.09-es átlaggal.

A legizgalmasabb versenynek a 2014-es Magyar Nagydíjat választották a rajongók, ahol a szezonban domináns Mercedes – két safety carnak és a változékony időjárásnak is köszönhetően – vereséget szenvedett, az elsőség kérdése Daniel Ricciardo (Red Bull) és Fernando Alonso (Ferrari) között dőlt el. Ez a verseny 9,14-es, kiváló minősítést ért el a brit szurkolók szavazásán.

A legjobb Magyar Nagydíjnak a 2014-est tartják a brit rajongók, ahol Ricciardo és Alonso is legyőzte a domináns Mercedeseket Forrás: Red Bull/Getty Images/Dan Istitene

A listából fény derül az elmúlt évtized legcsapnivalóbb F1-es pályáira is.

Az „Arany Málna-díjat" holtversenyben két pálya nyerte el:

a naptárból öt éve kikerült valenciai, illetve az Orosz Nagydíj helyszíne, a Szocsi Autodrom.

Az ötlet - a 2014-es téli olimpia helyszínére vinni az F1-et - remekül hangzott, de a szocsi versenypálya túl steril, elvétve látunk rajta előzést Forrás: Red Bull/Getty Images/Paul Gilham

Szocsiba 2014 óta látogat el a Formula–1, a 2015-ös verseny hét pontot kapott, ám az Orosz Nagydíj 5,33 pontos átlaga szomorú és elgondolkodtató.

A legjobb F1-es versenyhelyszínek* 2008-2017
1. Német/Európa GP Nürburgring 7.72 (10-ből)
2. Kanadai GP Circuit Gilles Villeneuve 7.66
3. Amerikai GP Circuit of the Americas 7.40
4. Belga GP Spa-Francorchamps 7.30
5. Brit GP Silverstone 7.24
6. Brazil GP Interlagos 7.22
7. Ausztrál GP Albert Park 7.21
8. Kínai GP Sanghaj 7.13
9. Magyar GP Hungaroring 7.09
10. Maláj GP Sepang 7.05

* az F1Fanatic.co.uk értékelése alapján