Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: A Ferrari meglenne az F1 nélkül, de fordítva nem menne

2018.01.03. 18:55

Elismeri, hogy egy álmot adott el a versenyszervezőknek, akik csak tavaly kaptak Ferrari–Mercedes-csatát a pénzükért. Az olaszok szerinte jól meglennének az F1 nélkül – fordítva már nem működne a dolog. Túlzásnak tartja, hogy a gyermekének nevezze a sportágat, de jó egészséget kíván neki. Bernie Ecclestone nyilatkozott.

Egy év telt el azóta, hogy Bernie Ecclestone eladta birodalmát, a Formula–1-et a Liberty Mediának. Elmondása szerint tavaly minden futamot megnézett a tévében, de egyre ritkábban jár a nagydíjakra – méghozzá azért, mert az új tulajdonosok nem hívják. A 87 éves egykori „cirkuszigazgató" az Auto, Motor und Sportnak adott újévi helyzetértékelést.

Azt, hogy az F1 a saját gyermeke lenne, Ecclestone túlzásnak tartja. „Bábáskodtam a születésénél, a csapatvezetőkkel együtt segítettem, hogy azzá váljon, ami lett. Kíváncsian várom, milyen irányba fejlődik tovább" – mondta Ecclestone a német szaklapnak.

Bernie Ecclestone-t egyre ritkábban láthatjuk az F1-es nagydíjakonForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hozzátette: nem csalódott amiatt, hogy már nem ő a főnök.

Ellenkezőleg: büszke vagyok a Formula–1-re és azt akarom, hogy továbbra is jó sora legyen."

A Liberty decemberben közzétette, hogy átlagosan 8 százalékkal nőttek az F1-es futamok helyszíni nézőszámai 2017-ben. Ecclestone szerint ez nagyrészt a Ferrari felerősödésének köszönhető.

„Öt évig arra vártam, hogy szedje össze magát a Ferrari – ez most megtörtént. A Ferrari és a Mercedes csatája mozgósította a rajongókat.

Korábban folyton bocsánatot kértem a versenyszervezőktől, mert olyasmit adtam el nekik rengeteg pénzért, ami nem felelt meg az ígéretemnek.

Ők a régi F1-ért fizettek, de nem kaptak mást, csak Mercedes-győzelmeket" – jelentette ki önkritikusan a korábbi nagyfőnök.

Ecclestone öt éve várt a Ferrari feltámadására, de mire bekövetkezett, már nem ő volt a főnökForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ecclestone tavaly számtalanszor kritizálta a Liberty 2021-es motorterveit, és nem kímélte őket a német szaklapnak adott interjúban sem.

„Két évvel ezelőtt azt mondtam a csapatoknak: megtarthatjátok ezt az átkozott motort, ha [az FIA] megnöveli a benzin átfolyási mennyiségét és a felvehető üzemanyag mennyiségét. Ha azonban rajtam múlt volna, azonnal kihajítottam volna az egészet.

Az F1-nek vissza kell térni egy olyan motorhoz, ami izgalmas versenyeket tesz lehetővé és V12-es."

Ebben a tekintetben Ecclestone egy követ fúj a Ferrari elnökével, Sergio Marchionnéval – nem csoda, hogy a korábbi porondmester a Ferrari mellett érvel az olaszok többször hangoztatott kilépési fenyegetései kapcsán.

Ecclstone szerint vissza kell térni a hangos V12-motorokhoz - de a Liberty másképp képzeli az F1 jövőjétForrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

„Ha Luca di Montezemoloról lenne szó, nem kellene túl komolyan venni az egészet.Lucának az élete volt az autósport, Sergio viszont simán elvan az F1 nélkül, őt csak az üzlet érdekli"

– summázott Mr. E.

Hozzátette: „Ha Marchionnénak nem tetszik az irány, amit a Formula-1 követni fog, ki fog szállni. Attól tartok, hogy a Ferrari jól meglenne az F1 nélkül is – fordítva azonban nem működne a dolog."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK