Vágólapra másolva!
Két fő pontot azonosítottak a Mercedes vezetői, ami oda vezetett, hogy Sebastian Vettel elveszítette a világbajnoki címet. A BBC Radio karácsonyi F1-es összeállításában Toto Wolff és Niki Lauda egyetért abban, hogy a Ferrari németje túlfűtött érzelmei miatt bukta el a vébét.

Vettel két vélhető győzelmet bukott el 2017-ben a forrófejűsége miatt. Azerbajdzsánban a biztonsági autó mögött nekiment a vezető Lewis Hamilton Mercedesének, majd Szingapúrban túl agresszíven védte a vezető pozícióját a rajt után, aminek hármas ütközés és kiesés lett a vége.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta a BBC Radio 5 Live F1-es szezonértékelő összeállításában, hogy a Ferrari németje ugyan higgadtnak tűnik, valójában azonban „nagyon is érzelgős".

Wolff szerint ha Vettel visszamehetne az időben, nem menne neki még egyszer Hamiltonnak Forrás: FERRARI Media/Studio Colombo

Lewis [Hamilton] ezzel szemben sokat fejlődött idén, úgy emberként, mint versenyzőként, ami sokkal erősebbé tette" – véli Wolff.

Bakuban Vettel azért veszítette el a türelmét, mert bár ő ment volna előre, úgy érezte, Hamilton direkt lassította őt az újraindulást megelőzően.

„Rögtön megnéztük a telemetriai adatokat, vajon találunk-e féktesztelésre utaló jeleket, de semmi ilyesmit nem láttunk.

Ő az első, aki elismeri, hogy ha visszamehetne az időben, nem tenne ilyet még egyszer" – mondta a Mercedes csapatvezetője a BBC-nek.

Szingapúrral kapcsolatban, ahol Vettel szinte biztosra vehető 25 pontot játszott el a rajtnál, Wolff szintén tisztán látja a hibát. „Sebastian tudta, ahhoz, hogy nyerjen, meg kellett őriznie a vezetést az első kanyar után. Erőteljesen középre vágott, ám ezzel a mai F1-es autók korlátozott látási viszonyainak betudhatóan láncreakciót váltott ki."

Vettel túl agresszívan húzott be középre a rajt után Szingapúrban, nem tudta elkerülni az ütközést Verstappennel és Räikkönennel Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Mercedes AMG F1 igazgatója, Niki Lauda – szokásához híven – keményebben fogalmazott.
„Vajon miért nyafogott és rinyált állandóan [Vettel]?

Véleményem szerint az érzelmei elvonták a figyelmét a lényegről, hogy valóban a sebességre és az igazi csatákra összpontosítson a pályán."

Lauda szerint Vettel korábban (még a Red Bullnál) éppen a mentális erőssége miatt volt sikeres Forrás: Red Bull Racing

Azt még az érintett is elismeri, hogy a forrófejűsége végeredményben a világbajnoki címbe került. „Kár lenne tagadni, hogy bizonyos helyzetekben nem igazán jöttek össze a dolgok. Ami Szingapúrban történt, bármikor megeshet, de ha az ember nem teszi oda magát rendesen, akár abba is hagyhatja a versenyzést" – védi a becsületét Vettel a BBC rádióműsorában.

„Sohasem az a szándék vezérelt, hogy ne fejezzem be a versenyt, de az ilyesmi benne van a pakliban. A többi futamon viszont többé-kevésbé kihoztuk az autóból, amit lehetett" – tette hozzá a négyszeres világbajnok.