Verstappen egyetlen célja, hogy világbajnok legyen

F1 Grand Prix of USA - Practice P-20171020-01073 AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2017
AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2017 in Austin, Texas. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20171020-01073 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint Max Verstappen már kiharcolta a neki járó tiszteletet a mezőnyben, ezért nem baj, ha agresszívan versenyez. A holland úgy érzi, idén sem vezetett gyorsabban az előző évekhez képest, csak a tapasztalatából profitált.

Max Verstappen a harmadik Formula–1-es szezonját teljesítette, és egybehangzó vélemények szerint az idei volt az eddigi legerősebb éve. A vébén csak a 6. pozícióban végzett, egy helyet rontva tavalyhoz képest, ráadásul csapattársától, Daniel Ricciardótól is kikapott 32 ponttal, de ezek az eredmények nem tükrözik a valós teljesítményét.

A hollandot a szezon első felében számos probléma hátráltatta – 12 futam után hat kiesés állt a neve mellett, egy kivétellel mind műszaki hiba miatt. A nyári szünet után több lehetősége volt megmutatni, mit tud kihozni a Red Bull autójából, Malajziában és Mexikóban pedig a győzelmet is besöpörte.

Verstappen idei teljesítményét a csapatfőnöke,

Christian Horner is méltatta: szerinte is a 2017-es volt a holland eddigi legerősebb szezonja.

"Tíz pontból 9-et adnék neki erre az évre – nyilatkozta az Autosportnak. – Idén magasabb szintre emelte a teljesítményét és minden helyzetet jól kezelt. Az időmérő edzéseken és a versenyeken is kiemelkedően szerepelt."

Verstappen három szezon alatt az F1 egyik meghatározó egyéniségévé nőtte ki magát Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Horner szerint Verstappent nemcsak a veleszületett tehetsége, hanem a munkamorálja is rendkívül erős versenyzővé teszi. "Max rájött, mit is szeretne az autójától.

– magyarázta a csapatfőnök, aki szerint a Ricciardóval szemben mutatott teljesítménye mutatja meg igazán, mennyire jól vezetett a 20 éves versenyző. "Daniel az egyik legjobb a mezőnyben, de idén Max is rákapcsolt és Danielnek igyekeznie kellett, hogy tartani tudja vele a lépést."

A kockáztatás lett a védjegye

Bár Helmut Marko korábban úgy nyilatkozott, Verstappen egyetlen hibája a türelmetlensége, Horner nem ért egyet teljes mértékben a Red Bull tanácsadójával.

A csapatfőnök szerint nem baj, hogy a holland több kockázatot vállal be a pályán,

pedig idén is több pilótával ütközött Kimi Räikkönennel és Valtteri Bottasszal a barcelonai első kanyarban, Vettellel Kanadában és Mexikóban, Massával Monzában, Ricciardóval pedig a Hungaroringen ért össze, utóbbi incidenssel ráadásul a csapattársa kiesését okozta.

"Ha sikerül egy manőver, hősként ünneplik, ha nem, akkor viszont kritizálják – mondja Horner.
– Szerintem hihetetlenül jól versenyzett idén, a türelmét pedig a számos motorhiba is próbára tette, amikor jó pozícióból kellett feladnia a futamokat. Persze, vállal kockázatokat és nagy elszántsággal versenyez, de

Soha nem adja fel, a nézők éppen ezért találják őt ennyire izgalmasnak."

Maga Verstappen is úgy gondolja, hogy a lehető legtöbbet hozta ki az idei szezonjából: Csupán egy dolgot bán: a hungaroringi ütközését Ricciardóval. "A többi rendben volt, a tempómmal sem volt gond, egyik hétvégén sem. A lehetőségeimez képest mindig jó eredményt értem el, nem panaszkodhatom" - mondta a holland, aki 2020-ig elkötelezte magát Red Bull mellett.

Ricciardo több pontot szerzett, de Verstappen nyújtott meggyőzőbb teljesítményt 2017-ben a Red Bull pilótái közül Forrás: 2017 Getty Images/Dan Istitene

Noha 2017-ben meggyőzőbb volt a teljesítménye,

Verstappen nem érzi úgy, hogy gyorsabb versenyzővé vált az előző évekhez képest.

"Szerintem csak tapasztaltabb lettem, ez az egyetlen, ami változott. Ez persze sokat segít, de nem hiszem, hogy jobb lenne most a tempóm. Tapasztaltabb vagyok, idősebb lettem, több versenyt tudok magam mögött, ez minden szempontból hasznos" – vélekedett. Hozzátette, sohasem gondolta volna, hogy 20 évesen, három F1-es idény után már három futamgyőzelmet mondhat magáénak. Addig persze nem fog megelégedni, amíg el nem éri a legfőbb célját, a világbajnoki címet – ez fontosabb számára, mint az emberek véleménye a teljesítményéről.

"Nem érdekel, hogy a sajtóban kit tartanak a legjobb versenyzőnek – jelentette ki a holland az Autosportnak, miután a szaklap év végi szavazásán az év második legjobb pilótájának választották, Lewis Hamilton mögött. – Talán egy napon én leszek a lista élén, de az sem fog érdekelni.