Januárra halasztotta a Williams új pilótája bejelentését

Forma-1, Felipe Massa, Williams Martini Racing, Brazil Nagydíj
Williams' Brazilian driver Felipe Massa waves as he makes one extra lap at the end of the Brazilian Formula One Grand Prix after his final home city race at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2017. Massa is to retire definitively from Formula One at the end of the season. / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
Felipe Massát nem lepné meg, ha a Williams pénzügyi okokból ejtené Robert Kubicát, de már nem foglalkozik a csapattal. Közben a brit istálló bejelentette: még dolgoznak új pilótájuk szerződésén, ezért januárra halasztják annak megnevezését.

Az idei szezonzárón Felipe Massa úgy tűnik, végleg búcsút mondott az F1-nek, miután a Williamstől már zsinórban másodszor szorult ki. Tavaly úgy tűnt, hogy Lance Stroll váltja őt, de Valtteri Bottas váratlan távozása miatt egy évre még visszahívták, hogy legyen a kanadai pilóta mentora, az idén viszont a Williams már mindenképpen lecseréli.

Massa rossz néven vette, hogy a csapat nem szavazott bizalmat neki, és Paul di Restát, valamint Robert Kubicát is tesztelték, nyilvánosan is bírálta a csapatát ezért. A brazil a Motorsport.com-nak kijelentette, az sem lepi meg, hogy sajtóértesülések szerint a Williams nem a lengyel futamgyőztest, hanem egy orosz újoncot, Szergej Szirotkint szerződteti.

Massa nem tarthatta meg az ülését Forrás: AFP/Evaristo Sa

„A csapat pénzügyi szempontok mentén halad, Kubicát is beleértve, úgyhogy nem csodálkozom – mondta Massa. – Nem tudom, mi fog történni, mert már nem követem a csapat ügyeit. Más dolgokon jár az eszem, hogy mostantól mivel fogok foglalkozni, és ezek nem az F1-hez kötődnek” – tette hozzá, de azt mondta, új csapatot és versenysorozatot még nem talált magának.

Massa úgy véli, ő a legsikeresebb brazil versenyző azok közül, akik nem lettek világbajnokok.

„Csak a világbajnoki cím hiányzik a pályafutásomból, és a brazil pilóták közül én kerültem a legközelebb ehhez azok közül, akik nem nyerték meg – utalt a 2008-as szezonzáróra, ahol néhány másodpercig ő volt a világbajnok. – Nincs miért aggódnom, befutott ember vagyok, és ez a legfontosabb. Megvalósítottam az álmaimat, és többet elértem, mint gondoltam.”

Massa hiába nyerte meg a 2008-as szezonzárót, Hamilton az utolsó métereken előzött, és így a McLaren akkori pilótája lett a világbajnok Forrás: Ferrari

Massa idei közvetlen főnöke, Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója a Motorsport.com-nak elismerte, a brazil pilóta megnyerhette volna a bakui futamot, ha az autója nem hagyja cserben. „Nagy kár, hogy az utolsó évében megfosztottuk őt egy győzelemtől. Ezt mindenki sajnálja, de sajnos az autóversenyzés néha ilyen történeteket ír.”

Lowe szerint az idén nagy szükség volt arra, hogy támaszkodhattak Massára, akit világbajnok alkatnak tart.

„Sok évig a távolból figyeltem őt, de mindig is tiszteltem, ahogy vezet. Különösen 2008-ban, amikor Lewis [Hamilton] remek ellenfele volt. Akkoriban a McLarennél dolgoztam, és emlékezhetünk, hogy [Massa] átmenetileg világbajnok is volt, úgyhogy ilyen szintű pilóta. Nagyszerű volt az idén vele dolgozni, és emberként is megismerni őt.”

LEGFRISSEBB: A Williams januárra halasztotta 2018-as pilótáinak (Lance Stroll csapattársának) a hivatalos bejelentését. A Motorsport.com értesülései szerint a népszerű brit csapatnál még dolgoznak az orosz Szergej Szirotkin szerződésének részletein, aki – minden jel szerint – erősebb "csomagot" tudott letenni az asztalra, mint Robert Kubica, Danyiil Kvjat vagy Paul di Resta.