Vágólapra másolva!
A Honda volt fejlesztési főnöke, Haszegava Juszuke szerint a japán gyártó „fellélegzett", miután három sikertelen évadot követően elváltak útjaik a McLarennel.

A McLaren szeptember közepén Szingapúrban jelentette be, hogy jövőre megválnak a Honda-motoroktól. Eric Boullier csapatfőnök akkor azt mondta, kívánja a japánoknak, hogy erőfeszítéseik valamikor megtérüljenek, de a wokingiak nem várhattak tovább, mert az előző három év katasztrófával egyenértékű volt számukra. A Honda a Toro Rosso motorpartnereként folytatja 2018-tól.

Önmaga árnyéka volt a McLaren az elmúlt 3 évben, főleg a Honda motorok megbízhatatlansága miatt. Legeredményesebb szezonjukban, 2016-ban a konstruktőr-vb 6. helyén végeztek Forrás: LAT Images/Steven Tee

– ismerte el a szakember a Motorsport.com-nak.

„Talán nehéz elhinni, amit mondok, de a [McLaren-Honda csapatnál] nem voltak személyes konfliktusok. Kifejezetten jó volt a viszonyunk a McLarennel. Most már csak rajtunk múlik, hogy a feladatunkra figyeljünk, fejlesszük a motort."

Haszegava kizárta annak lehetőségét, hogy a tavalyi év végéhez hasonlóan ismét változtassanak a motor alapkoncepcióján. „Még mindig nagy rajtunk a nyomás, mind kívülről, mind belülről.

Új struktúrával, egy fejlesztési és egy operatív vezetővel vág bele új korszakába a Honda, immár a Toro Rosso partnereként Forrás: AFP/Roslan Rahman

Haszegava-szan egyébként csak év végéig tartja meg projektvezetői címét, azután visszavonul Japánba. A Honda tehát nem tervez strukturális változtatást a motorban, viszont 2018-tól megosztja a motorfejlesztéssel kapcsolatos teendőket. A technikai (fejlesztési) feladatokat Tanabe Tojoharu, a mindennapi működéshez kapcsolódó teendőket pedig Aszaki Jaszuaki fogja irányítani.