Társoldalunk:

Vettelnek az idén Hamilton az, aki Schumacher volt Villeneuve-nek

2017.12.11. 17:54

A Ferrari pilótája három kulcsfontosságú hibát jelölt meg, ami végül a világbajnoki címébe került, de így is élvezte a csatát Lewis Hamilton ellen.

Sokáig Sebastian Vettel volt az egyéni világbajnokság elsőszámú esélyese, hiszen a Kanadai Nagydíjig minden futamon a dobogóra állhatott, és jelentős volt a pontelőnye is Lewis Hamiltonnal szemben. A Mercedes pilótája azonban ekkor magára talált, nagyot faragott a hátrányából Kanadában, és Azerbajdzsánban is újabb győzelem felé haladt.

Vettel ekkor a 2. helyen követte, és egy Safety Car fázis során azt hitte, ellenfele féktesztelni akarta őt, ezért az Ezüstnyíl mellé hajtott, mutogatni kezdett, majd oldalról újra nekiment a Mercedesnek. Vettel később 10 másodperces stop & go büntetést kapott, ezzel egy biztos győzelmet vesztett el, mert Hamilton is visszaesett később a mezőnyben, műszaki hiba miatt.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Vettel és Hamilton bakui ütközete

„Baku után volt a legrosszabb a kedvem, mert valami szükségtelen miatt vesztettem el a versenyt – ismerte el Vettel. – E fölött nehéz volt napirendre térni. Talán más futamokra is lehet hivatkozni, például Szingapúrra vagy Japánra, de szerintem a szingapúri versenybaleset volt. Vasárnap éjjel azon is sokat morfondíroztam, nem volt könnyű túllépni ezen, de mit lehet csinálni?” 

Japán nem rajtam múlt, és ilyenkor tovább kell menni. Az ember általában sokkal jobban megszenved azokkal a dolgokkal, amikért ő a hibás, mint azokkal, amiket más rontott el.”  

A baku incidens egyértelműen Vettel hibája volt, és Mexikóban is azért esett vissza, mert összeakadt Hamiltonnal. A szuzukai futamot a Ferrari miatt nullázta le, de mégsem neheztel a csapatra, mert szerinte mindkét fél kivette a részét a hibákból, és akadtak olyan alkalmak is, amikor meglepően jó eredményt értek, de erre nem szolgált példával.

Villeneuve és Schumacher 1997-ben küzdött a világbajnokságért, a kép 2000-ben készültForrás: AFP/Stan Honda

A legfontosabbnak azt jelölte meg, hogy mindenki tanuljon a gyengeségeiből és a hibáiból, ő maga is erre törekszik a következő szezon előtt. Elismerte, a vereség ellenére is élvezte a csatát a már szintén négyszeres világbajnok Hamilton ellen.  

Igen, mindenképpen. Nincs kétség a képességei és a tempója felől. Nagyon gyors és nem követ el sok hibát.”  

„Jacques [Villeneuve] is azt mondta, hogy [Michael] Schumacher volt a legjobb, és a legkeményebb, akivel küzdeni lehetett. Ez pontosan olyan, ha az ember a legjobb ellen küzd, akkor azzal magasabb szintre emeli saját magát is. Sok dolog helyes volt, amit tettem, de ma már másként látom ezeket vagy csak kicsit bölcsebb lettem. Remélem, ez lehetővé teszi, hogy a jövőben jobb legyek.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK