Társoldalunk:
Hírlevél

A Magyar Nagydíj jelentette a fordulópontot Hamilton vb-címéhez

2017.12.08. 20:19

A Magyar Nagydíj legvégén Hamiltonnak át kellett engednie 3. helyét a csapattársának, Bottasnak. Az angol a verseny után tükörbe nézett és megfogadta: többé nem akar ilyen helyzetbe kerülni. Végül ez vezetett negyedik vb-címe megszerzéséhez – derült ki az FIA péntek esti díjátadó ünnepségén, Párizsban.

Péntek este tartották meg a Nemzetközi Automobil-szövetség díjátadó ceremóniáját az FIA párizsi székházában. Hagyományosan ezen az eseményen, a kupák és díjak átadásával válnak hivatalossá a szezonban elért eredmények, idén Lewis Hamilton F1-es világbajnoki címe, Sebastian Vettel második és Valtteri Bottas harmadik helyezése, valamint a Mercedes AMG F1 Team negyedik konstruktőr-világbajnoki címe.

Lewis Hamilton az FIA tegnap újraválasztott elnökétől, Jean Todttól vehette át negyedik világbajnoki trófeáját a párizsi évzáró gálánForrás: AFP/Fadi Al-Assaad

Az immár négyszeres világbajnok (2008, 2014, 2015, 2017) angol egy számunkra kellemes meglepetéssel is előrukkolt, amikor a világbajnoki serleg átvétele után,

a színpadon kijelentette: lényegében a Magyar Nagydíjon történt eseményeknek köszönheti, hogy fejben összeszedte magát a szezon második felére.

Emlékezetes: a Mercedes a mogyoródi futam 45. körében utasította Bottast, hogy engedje maga elé Hamiltont, hátha ő rést tud ütni a vezető Ferrarik sziklaszilárd védelmén. Minden igyekezete ellenére azonban ez az angolnak sem sikerült. Ekkor Toto Wolff csapatfőnök rádión megkérte Hamiltont, adja vissza a harmadik helyet a finnek, amit Lewis – sokak meglepetésére – az utolsó kör kezdetén meg is tett.

Hamilton becsvágyát ismerve sokan kételkedtek, vajon visszaadja-e Bottasnak a 3. helyet a Hungaroringen. Lewis úriemberként viselkedett, a futam végén átengedte a pozíciót. Nem bánta meg, azt mondja, ez volt a helyes döntésForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nagyszerű dolgot vittünk véghez akkor, ami jót tett a csapat moráljának. Pozitívnak tartom, hogy elengedtem Valtterit és elfogadtam a negyedik helyet" – jelentette ki Hamilton a párizsi FIA-gálán.

„Jött a nyári szünet és azon agyaltam, hogy soha többé nem akarok ilyen helyzetbe kerülni, ahogy azt sem akarom, hogy a csapatnak kelljen dilemmáznia azon, ki legyen az első és ki a második. Azt mondtam magamnak: mostantól minden versenyen előtte kell lennem, hogy fel se merüljön a helycsere kérdése"

– tette hozzá a világbajnok.

Így örültek a Mercedes vezetői, Niki Lauda (balra) és Toto Wolff Mexikóvárosban, amikor megszerezték a konstruktőr-világbajnoki győzelmet. Az FIA serlegét Wolff vehette átForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Sebastian Vettel az ezüst serleg átvétele előtt arról beszélt, mit kell tennie a Ferrarinak a télen, hogy jövőre megverjék a Mercedest. „Szerintem jó alapokkal rendelkezünk az építkezéshez, már csak azt a bizonyos utolsó lépést kell megtennünk. De mindig ez az utolsó lépés a legnehezebb. Sok munkánk lesz a télen, ha azt szeretnénk, hogy jövőre gyorsabb legyen a Ferrari" – mondta a német.

A versenyzői és konstruktőri elismerések mellett más díjakat is kiosztottak az FIA évzáróján. Zsinórban harmadszor a Mexikói Nagydíj szervezői hozták el a legjobb versenynek járó díjat, míg az év F1-es eseménye a Brit Nagydíj előtti hétvégén, London belvárosában megrendezett utcai parádé lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK