Vágólapra másolva!
Alain Prost szerint jó ütemben fejlődik a Renault, de attól tart, hogy a McLaren jövőre megelőzheti őket a bajnokságban. A franciák F1-es tanácsadója szerint az együttműködés hasznára válik a gyári csapatnak is.

További előrelépést várnak jövőre a Renault-tól a rivális istállók, amely tavalyhoz képest három helyet javítva a 6. pozícióban végzett az idei konstruktőri tabellán. Az F1-ben legutóbb 2006-ban világbajnok márka néhány éven belül ismét a titulusért szeretne küzdeni, ehhez a Williams és a Force India megelőzése lesz a következő feladatuk.

Közben azért figyelniük kell arra is, hogy a 2018-tól a viry-châtillonban készülő motorokra váltó McLaren ne húzzon el mellettük.

Alain Prost 1983-ban karnyújtásnyira került ahhoz, hogy a rombuszos márkát vezesse az első turbós világbajnoki címre, jelenleg tanácsadóként dolgozik a francia márkának. A négyszeres bajnok irreálisnak érezte, hogy 2017-re az 5. helyet tűzték ki célnak a bajnokságban, de a konstruktőri hatodik hellyel és a csapat fejlődésével elégedett.

Prost szerint irreális elvárás volt a konstruktőri ötödik hely, ezért elégedett a 6. pozícióval és a csapat fejlődésével Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Lotus átvétele utána Renault gyakorlatilag mindent a nulláról kezdett. Rendszeresen hangoztatom, hogy

– nyilatkozta Prost a német Auto, Motor und Sportnak.

A McLaren megelőzheti őket

A Renault a szezon elején lemaradt, mert az első nagydíjakon nem tudták átmenteni a jó időmérős formát a versenyekre. Később a Silverstone-ban bevetett új padlólemez adta meg nekik azt a lendületet, amivel végül bedarálták a Haast és a Toro Rossót. A további menetelésük egyik akadálya azonban éppen új kuncsaftjuk, a McLaren lehet.

Prost „kellemes tehernek" nevezte, hogy a gyári csapat motorvásárlói köre erős konkurenciát jelent, bár ez azzal járhat, hogy a Renault egyiket sem tudja majd megelőzni a bajnokságban.

Ízelítő az idei Belga GP-ről a Renault-ra 2018-ban váró feladatról: a francia gárda kemény ellenállásra számíthat a McLaren és a Force India részéről is Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nehéz feladatunk lesz. Jövőre két bejáratott istálló ellen fogunk küzdeni, ahol már rendesen felépítették a szervezetet, miközben a Renault-nál még zajlik ez a folyamat. Ráadásul

mindkét csapatnak élversenyzői vannak, talán egyenesen a legjobbak. Papíron nem győzhetjük le a Red Bullt és a McLarent" – jelentette ki a négyszeres francia világbajnok.

„Mindenesetre jövőre erősebbek leszünk, és segítséget jelent majd az összehasonlítás az ügyfelek csapataival. Ezzel tapasztalatot gyűjthetünk ahhoz, hogy közelebb férkőzzünk az élcsapatokhoz."