Társoldalunk:

Félgőzzel avatták fel az F1-es Hírességek Csarnokát

2017.12.05. 21:39

Kilenc Formula-1-es világbajnok, köztük Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost és Nigel Mansell részvételével avatták fel a Hírességek Csarnokát a Francia Autóklub párizsi székházában. Ugyanennyi élő világbajnok viszont nem ment el a rendezvényre.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt kezdeményezésére ünnepélyes keretek között felavatták a Formula-1-es Hírességek Csarnokát. Az amerikai mintára létrehozott Hall of Fame-ben a sportág 1950 óta íródó történelmének mind a 33 világbajnoka helyet kapott.

Jean Todt FIA-elnök és a bajnokok: Alonso, Andretti, Hill, Mansell, Prost, Rosberg, Stewart, Vettel és Villeneuve. Michael Schumacher nevében sajtósa, Sabine Kehm vette át az elismeréstForrás: AFP-Services/© FIA/Thomas Padilla

Kilenc F1-es világbajnok – Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Nico Rosberg – tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

Egyéb elfoglaltságaira hivatkozva távol maradt viszont az ünnepségtől Emerson Fittipaldi (1972 és 1974 világbajnoka), Niki Lauda (1975, 1977, 1984), Jody Scheckter (1979), Alan Jones (1980), Keke Rosberg (1982), Mika Häkkinen (1998, 1999), valamint Nelson Piquet (1981, 1983, 1987), aki pedig egy nappal korábban, Londonban átvette az Autosport magazin életműdíját.

Az aktív versenyzők közül csak Alonso és Vettel tartotta fontosnak, hogy ott legyen a saját beiktatásán. Kimi Räikkönen, Jenson Button és Lewis Hamilton – vélhetően a hosszú versenyévad fáradalmaira hivatkozva – szintén kimentette magát.

Alain Prost négyszeres világbajnokként - Vettellel és a távol lévő Hamiltonnal együtt - különdíjat is kapott a párizsi gálánForrás: AFP-Services/© FIA/Thomas Padilla

Az est talán legfrappánsabb beszédét Damon Hill tartotta, aki kétszeres világbajnok édesapjára, Graham Hillre utalva elmondta:

Még mindig nehéz ép ésszel felfognom, hogy F1-es világbajnok lettem, és ezzel olyan legendás nevek közé kerültem, mint az itt jelen lévő Mario Andretti, Nigel Mansell, Alain Prost vagy Sir Jackie Stewart. Apámmal együtt a Hill-család három világbajnoki címet szerzett, amire életem végéig büszke leszek."

Jean Todt, aki egyedüli jelöltként immár harmadszor pályázik az FIA elnöki posztjára, elmondta: a Hírességek Csarnoka hamarosan újabb autósport-szakágakkal bővül, kezdve a megbízhatósági világbajnokság és a Le Mans-i 24 órás viadal bajnokaival, 2018-ban.