Vettel az élen tartotta a Ferrarit, Kubica gyorsult az utolsó teszten

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Abu-dzabi Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the third practice session ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 25, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A gumitesztelés második napján tényleg véget ért az idei F1-es szezon. Sebastian Vettel az élen zárt, nagy előnnyel verte Valtteri Bottast és Max Verstappent.

Már a délelőtt folyamán megszületett a mai leggyorsabb kör, ami egészen a nap végéig az élen tartotta Sebastian Vettelt és a Ferrarit. A négyszeres világbajnok az új, hiperlágy abronccsal teljesített 1:37.551-et, ami a múlt szombati Q1-es eredményénél még jobbnak, a Q2-es és a Q3-as köreinél azonban már gyengébbnek bizonyult.

Vettelnek nem volt teljesen sima napja, még a délelőtt folyamán megállt az autója a pályán, ezért természetesen előkerültek a piros zászlók is. Ettől függetlenül, több, mint két versenytávot, összesen 118 kört teljesített, de ez elmaradt a 2. helyezett Valtteri Bottas és a 3. helyen rangsorolt Max Verstappen futásától is.

Vettel volt a leggyorsabb Abu-Dzabiban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Bottas jóval lassabb volt Vettelnél, de egy tesztnapon nem az abszolút legjobb köridő elérése az elsődleges szempont. A múlt vasárnapi futam győztese nagyon érdekesnek nevezte, hogy megtapasztalhatta az új és a régi Pirelli közti különbségeket, úgy vélte, hasznos lesz, hogy már most kipróbálhatta a fejlesztéseket.

– vélte Bottas. – Mindenféle keveréket kipróbáltunk, és nagyon sokat tanultunk mindegyikről. Én magam is rengeteg dologra rájöttem az új gumikhoz szükséges vezetési stílus terén. Most viszont már várom, hogy szabadságra menjek” – tette hozzá Bottas, miközben a tegnap még tesztelő Lewis Hamilton ma szponzori rendezvényen vett részt, a hétvégén pedig Stuttgartba utaznak.

Verstappen mögött a Force India párosa zárta a napot, ők fél-fél napot kaptak az autóban, szuperlágy gumikkal futották a leggyorsabb köreiket, de így is megelőzték a Renault-t hajtó Carlos Sainzot, és Robert Kubicát, aki Szergej Szirotykin mellett ma is kapott fél napot az autóban, és sokat gyorsult a tegnapi eredményeihez képest. Kubica 1:39.485-re javított, és bár még majdnem 2 másodperc a hátránya, a Williamsnél bíznak benne.

Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója kijelentette, nem aggódnak Kubica fizikai felkészültsége miatt.

„Robert remek munkát végzett – mondta. – A megtett körökkel és általában a munkájával is teljesen elégedettek voltunk. Nagyon jó (visszajelzéseket adott). Hatalmas tapasztalattal és nagy szaktudással rendelkező pilóta. Profi a hozzáállása, magabiztos, és érezhető a garázsban, hogy mindenki elégedett volt Roberttel” – mondta Lowe, de még mindig nem árulta el, hogy leigazolják-e Kubicát.

Bár a Renault-tól érkező Szirotykin többet vezethetett ma Kubicánál, az eredménye mégis elmaradt az övétől, igaz, a leggyorsabb körét lágy gumikkal teljesítette, míg Kubica ma megkapta a hiperlágyakat is. Az orosz pilóta Stoffel Vandoorne és Kevin Magnussen mögé sorolt be, megelőzve a Sauber-Alfa Romeóhoz várhatóan hamarosan leszerződő Charles Leclerc-t.

A sereghajtók között a McLaren és a Pirelli részére titkos gumitesztet végző Lando Norris, valamint a Toro Rosso pilótái értek be. Brendon Hartley szuperlágy, Pierre Gasly lágy abroncsokkal volt a leggyorsabb.

A szerdai tesztnap az utolsó alkalom volt, hogy a McLaren a Honda motorjait használta, összesen 221 kört tettek meg ma az autóik, ami korábban szinte elképzelhetetlen táv volt a számukra. A Toro Rosso is búcsút int a Renault erőforrásoknak, amiket a McLaren örököl meg, és valószínűleg a mai volt az utolsó alkalom, hogy F1-es autók a glória nevű fejvédő szerkezet nélkül léptek pályára.