Vágólapra másolva!
A korábbi háromszoros világbajnok meglepetést keltett, amikor közölte, 20 év után befejezi szakértői munkáját az RTL-en. Lewis Hamilton nem tudja, Lauda marad-e a Mercedesnél.

Az Abu-dzabi Nagydíj után Niki Lauda váratlanul bejelentette, hogy a továbbiakban nem folytatja munkáját az RTL szakértőjeként. A korábbi háromszoros világbajnok több, mint 20 éve állandó szereplő a német csatorna műsorában, hirtelen közlendőjével a szintén veterán műsorvezetőt, Florian Königet is meglepte.

Lauda később a Bildnek azt mondta, szombaton hozta meg a döntését, mert „már 21 éve csináltam ezt, és elég volt.” Heiko Wasser, a csatorna kommentátora elárulta, őt nem érte meglepetésként a helyzet, mert Lauda az idén már nem dolgozott náluk minden versenyen, és hozzátette, ő már annak örülni fog, ha az F1-es közvetítés jövőre is az RTL-en marad.

Megemelte a sapkáját a német közönség előtt Forrás: DPPI/Dppi

A csatorna szerződése a hétvégén lejárt az F1 közvetítésére vonatkozóan, és elképzelhető, hogy a sport jövőre Németországban sem lesz ingyenesen nézhető. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azt mondta, a németországi ingyenes közvetítés elvesztése „elég mély ütés lenne”, és szeretnék „fenntartani a status quót.”

Lauda lemondása Lewis Hamiltont is gondolkodóba ejtette, mert az osztrák legenda a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke és résztulajdonosa is.

„Remélem, velünk marad, Niki nagyon pozitív befolyású a csapatnál, és nagyszerű, hogy van valaki, aki ennyire képben van a sporttal – nyilatkozta a futam után. – Még ma is úgy gondolkodik, ahogy tette, amikor ő versenyzett, megérti, milyen a csata hevében lenni, hibákat elkövetni, a határon autózni. Mindig erőlteti, hogy gyorsabbak legyünk, legyen nagyobb a teljesítményünk és a leszorítóerőnk. Úgy igyekszik, mintha ő maga is versenyezne, ez nagyszerű.”

Wolff és Lauda igazgatja a Mercedes csapatát Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Noha Hamilton nem hallja, ahogy a 68 éves Lauda kommentálja a versenyeket, azt mondta, ő másoktól csak pozitívumokról tud, és hozzátette, az osztrák nem köntörfalaz, ahogy sokan mások teszik. Ellenfele, Sebastian Vettel úgy vélte, továbbra sem kell attól tartani, hogy Lauda megtartja majd magának a véleményét.

– mondta Vettel. – Nem hallottam mindent, amit rólam mondott, ez néha talán jó, máskor rossz. Szerintem mindannyiunkat méltatott már a TV-ben és ennek az ellenkezőjét is mondta már élő adásban. Nagyra értékelik az általa végzett munkát, mert mindig szókimondó volt és egyenesen megmondta, amit gondolt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!