Hamilton: Kubica az egyik legjobb, pedig itt sincs

Forma-1, Robert Kubica, BMW Sauber, Lewis Hamilton, McLaren Mercedes, Kanadai Nagydíj 2008
British Formula One driver Lewis Hamilton (R) of McLaren Mercedes celebrates with Polish Formula One driver Robert Kubica (L) of BMW Sauber after they qualified first and second in the Qualifying session at the Grand Prix of Canada in Montreal Canada 07 June 2008. The Grand Prix of Canada takes place on Sunday 08 June 2008. Foto: Jens Buettner +++(c) dpa - Bildfunk+++
Vágólapra másolva!
A lengyel pilóta a jövő héten ismét autóba ül, a paddockban közben egyre nagyobb a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy 2018-ban visszatér-e az F1-be.

Robert Kubica ügye tartja lázban az F1-es közvéleményt, miután több sajtóorgánum is biztosra veszi, hogy a lengyel pilóta jövőre visszatér a Williams színeiben, de a csapat makacsul nem hajlandó semmit sem mondani a terveikről. Mindössze annyit jelentettek be, hogy Kubica és az orosz Szergej Szirotykin tesztelhet náluk a jövő héten.

Kubica jövő kedden délelőtt, majd szerdán délután vezetheti az idei autót. Kedden Lance Stroll ülhet be a Williamsbe, a szerda délelőtt pedig Szirotkiné lesz, aki az idén a Renault-val próbált szorosabb kapcsolatba kerülni, de csak néhány pénteki tesztnapig jutott velük. A Williams egyelőre csak annyit közölt, hogy Kubica nagy tapasztalatát szeretnék a gumitesztek szolgálatába állítani.

Sokan várják a visszatérését Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Noha Mark Hughes, a Motorsport Magazine szakírója szerint már 98%, hogy Kubica jövőre visszatér a Williamsszel, és ezt állította több ország sajtója is, a Sky Sports szerint még mindig nagy a fejetlenség azzal kapcsolatban, hogyan is áll egymáshoz a két fél, és egyáltalán milyen eredménnyel zárultak az októberi tesztek Silverstone-ban és a Hungaroringen.

– mondta Ted Kravitz, a Sky Sports riportere. – Néhányan azt állítják, hogy gyorsabb volt (mint Paul di Resta), mások szerint csak 1 tizeddel, de pont ennyien úgy hallották, hogy Di Resta volt a jobb, de közöttük sem volt egyetértés, hogy ez időmérő- vagy versenyszimuláción alakult-e ki. Azt is pletykálják, hogy a Williams is csak egy nagyon szűk körnek mondta el az eredményeket.”

Massa helyét veheti át a Williamsnél Forrás: AFP/Evaristo Sa

Felipe Massa, a Williams távozó pilótája Abu-Dzabiban azt mondta, ő már tudja, ki lesz az utódja, ezért nem kell pénzben fogadást kötnie, viszont nem árulta el, hogy kiről lehet szó. „Remélem, ez lesz a legjobb megoldás a csapatnak, de én távozom, úgyhogy ez már nem számít nekem. Boldog vagyok, és minden jót kívánok a csapatnak!”

Lance Stroll, a Williams pilótája azt szeretné, ha csapatjátékos érkezne az istállóhoz.

„Nem találkoztam még vele, de mindenki tudja, hogy a balesete előtt az egyik legjobb volt. Nincsenek információim arról, hogy milyen formában van most, várjuk meg, hogy a Williams végül milyen döntést hoz” – mondta Kubicáról, akit egykori ellenfele, Lewis Hamilton is nagyra becsül. A négyszeres világbajnok az NBC-nek méltatta a lengyel pilótát

Hamilton sokáig versenyzett együtt Kubicával Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Jens Buettner

„Nem tudom, hogyan teljesített, és hogy van fizikálisan, nem igazán követtem az ügyét, mióta elhagyta a sportot és nem is találkoztam vele, csak annyit mondhatok, hogy ő úgyis a legjobb 5 pilóta közé tartozik, hogy nincs is itt. Az igen lenyűgöző, hogy nem is vesz részt a sportban, de a mezőny háromnegyedénél jobb. Remélem, képes lesz visszajönni, és megmutatni ezt” – mondta.

A McLaren két autóval tesztel

A jövő heti gumiteszthez kapcsolódó hír, hogy a McLaren várhatóan két autóval tesztel majd Abu-Dzabiban, hogy pótolhassák a bűnözés miatt elvetett brazíliai teszt feladatait. Ezt az FIA-nak még jóvá kell hagynia, és a Pirellinek is változtatnia kell a programon, mert a keményebb keverékeket a sivatagban nem tudják próbálgatni. Ha zöld utat kapnak, várhatóan Lando Norris vezeti majd az autót.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!