Társoldalunk:
Hírlevél

Legalább a közvetítésben szebb lehet az F1-es autók hangja

2017.11.24. 12:54

A valóságban nem, de a tévén keresztül javulhat az akusztika egy zajerősítő mikrofonnak köszönhetően. A szezonzáró hétvégéjén is tesztelik.

A Forma-1 akusztikáját kritizálók hangosabbak, mint a 2014-ben bevezetett motorok, és úgy tűnik, a problémára hamarosan orvosság érkezhet, legalábbis a tévéközvetítésben: a színfalak mögött már hónapok óta tesztelnek egy kipufogó közelébe szerelt zajerősítőt, melyet a dán DPA Microphones fejlesztett ki.

A projektet az F1 fedélzeti kamerás csoportja felügyeli, amely sokat kísérletezett a mikrofon elhelyezésével, hogy megtalálják a legjobb kompromisszumot a hangminőség és a szerkezet hőterhelése között, ugyanis annak több mint 120 fokos perzselést kell kibírnia. 

"Az Ausztrál Nagydíj óta vizsgáljuk a lehetőségeket, különböző helyekre raktunk mikrofonokat a kipufogó közelében. Azonban minél közelebb szereltük fel, annál durvább hőterhelést kellett kibírniuk, így gyakran tönkrementek. Ezért felhívtuk a gyártót, akik egy ellenállóbb készüléket csináltak nekünk" - mondta a csoport vezetője, Sean Smith.

A tévéközvetítésben szebb lehet a száguldó autók hangzásaForrás: AFP/Karim Sahib

A jelenlegi terv az, hogy a 100 grammos mikrofont 15 centire helyezik el a kipufogó végétől, és ezt az Abu-Dzabi Nagydíj első pénteki edzésén is tesztelték Sergio Pérez autóján.

Ha beválik az irány, jövőre folytatják a kísérleteket. A fedélzeti kamerás részleg arra kérte a csapatokat, hogy a hétvégén hőjelző matricákat ragasszanak az autók azon pontjaira, ahová a későbbi tesztmikrofonokat szánják, hogy ellenőrizzék a hőmérsékleteket.

Korábban egy, a kipufogó kimenetére aggatott kürtővel próbálták erősíteni az autók hangját, de a trombitára hasonlító megoldás nem hozta a kívánt eredményeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK