Társoldalunk:
Hírlevél

Newey-t megkörnyékezte a Ferrari és a Mercedes is

2017.11.27. 16:28

A Red Bull tervezőzsenijét akkor próbálták meg elcsábítani, amikor az új motorszabályok visszavetették csapata teljesítményét.

Adrian Newey naggyá tette a Williamst és a McLarent, mielőtt meglepetésre 2005-ben átigazolt az akkor még gyerekcipőben járó Red Bullhoz. A tervezőgurunak kellett néhány év, hogy sikeressé tegye új csapatát, ami előtt a 2009-ben bevezetett új aerodinamikai szabályok nyitották meg az utat. 

A Red Bull uralmának a következő, 2014-es átfogó reform vetett véget, amikor az átalakított motorok miatt hirtelen versenyképtelenné váltak a Renault-val. Newey nem titkolta, nem tetszik neki, hogy az autótervezők kreativitása helyett a motorok váltak a siker fő összetevőjévé, és háttérbe is vonult, a mindennapos munka helyett tanácsadóként segítve a csapatot.

Newey már 12 éve dolgozik a Red BullnálForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Elárulta, hogy ekkor kapott ajánlatokat más élcsapatoktól is. "2014-re megváltoztak a motorszabályok, és szerintem ezek a hibridek semmi jót sem hoztak a sportnak. Jelentősre duzzadtak az erőforrások közötti különbségek - mondta a BBC-nek. - Kicsit meg voltunk lőve a mi beszállítónkkal, ami eléggé elkeserített."

A Ferrari és a Mercedes is megkeresett, és ezen eltöprengtem."

"Azonban azt hiszem, szülői kötődést éreztem a csapat és az itt dolgozók iránt, miután a semmiből építettük fel a Red Bullt. Nagyon erős a kapcsolatom Christian Hornerrel. Olyan lett volna távozni innen, mintha a családom hagynám el."

A csapat azóta javult, de a világbajnoki címért nem tudtak újra ringbe szállni. Az idei szezon második felében közelebb férkőztek a Mercedeshez és a Ferrarihoz, és abban bíznak, hogy a felzárkózást folytatva jövőre rendszeresen támadhatnak a győzelmekért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!