Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 szerint nem az ő dolguk rendet tenni Brazíliában

2017.11.17. 21:12

Folyamatosak voltak az erőszakos cselekmények a Brazil Nagydíj hétvégéjén, de az F1 egyik szóvivője szerint nem a sportot működtető szervezet feladata a biztonság garantálása.

Több fegyveres támadást kíséreltek meg F1-es csapatok és a versenyhez kapcsolódó szervezetek tagjai ellen a múlt hétvégi Brazil Nagydíj során. A Mercedes-csapat egyik alkalmazottja fejéhez fegyvert szegeztek, és mások autóinak is nekimentek, hogy utána megtámadhassák az utasokat. A McLaren és a Pirelli inkább le is mondta a verseny utáni hétre tervezett tesztet.

A pénteki támadás után a rendőrség állítólag fokozta az erőit a térségben, de ez nem oldotta meg a helyzetet, sőt, a brazil sajtóban később egy hangfelvétel is terjedni kezdett, ami korrupcióra utalt a rendőrök között, mások pedig arra gyanakodtak, hogy a pálya eladása miatt próbálják bizonyos politikai erők lenyomni az árat a bűnözés révén.

Más a biztonság a pályán és azon kívülForrás: 2017 Getty Images/Clive Mason

Maga a polgármester is úgy gondolta, hogy a pálya értékesítése javíthatja a közbiztonságot, Joe Saward szakblogger viszont úgy értesült, hogy a viszony elmérgesedett az F1 menedzsmentje és a verseny promótere között, és egyelőre nincs garancia arra, hogy 2020 után is lesz Brazil Nagydíj. A Liberty Media állítólag egyre többet foglalkozik az Argentin Nagydíj feltámasztásán,

az FIA pedig bejelentette, hogy megvizsgálják a biztonság kérdését az F1-et rendező országokban.

„A (Motorsport Világtanács) meg fogja tárgyalni, hogy milyen, a mostaninál következetesebb és hatásosabb biztonsági folyamatokat lehet bevezetni az FIA Forma-1-es Világbajnokság összes rendezvényén” – áll a közleményükben. „Az eredményeket a többi FIA bajnokság szervezőivel is megosztjuk, hogy minden motorsportban maximalizáljuk a pozitív hatásokat.”

F1 vs. bűnözés Brazíliában

Az FIA szerint „a biztonság együttműködés eredménye” ezért a Forma-1-gyel és a többi érdekelttel is együtt akarnak működni. Az F1 egyik szóvivője azonban azt mondta a Press Associationnek, hogy bár „a csalódottság nem is elég erős szó” a Brazíliában történtekkel kapcsolatban, mégsem az ő dolguk, hogy rend legyen az országban.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

A pálya és a felhőkarcolók között óriási a szegénység

„Ez nem a mi hatáskörünk és nem is a mi felelősségünk. A pályán belüli biztonság a promóteren múlik, nekik kell egyeztetniük a helyi hatóságokkal. Nekünk saját, velünk utazó biztonsági csapatunk van, és ők is a helyi szervekkel egyeztetne. Mi aktívan részt veszünk ebben, de nem lehetünk szakértők minden városba, ahova elmegyünk” – mondta a szóvivő.

A szóvivő leszögezte, az F1 menedzsmentje reméli, hogy megoldódnak a problémák.

„A következő (ottani) versenyig van egy évünk, hogy minden rendbe jöjjön. Hihetetlenül elkeserítő lenne, ha ezt az ügyet nem néznék át. Biztos vagyok abban, hogy a helyi hatóságok komolyan veszik a történteket. A pályáról távozó emberek veszélynek vannak kitéve, nyilvánvaló, hogy védtelenek, és ezzel foglalkozni kell.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!