Társoldalunk:

Vettel ébresztette fel az elkényelmesedett Hamiltont

2017.11.08. 11:36

Jacques Villeneuve szerint a Mercedes versenyzője Nico Rosberg távozása után leeresztett, mert azt hitte, könnyű dolga lesz, de a Ferrari menetelése miatt kénytelen volt összeszedni magát.

Lewis Hamilton végül viszonylag könnyedén, három fordulóval a szezon vége előtt bebiztosította magának a 2017-es vb-címet, de korábban úgy tűnt, a harc az utolsó versenyig el fog húzódni, hiszen az Olasz Nagydíjig még Sebastian Vettel vezetett az összetettben. Csak a Ferrarit sújtó balszerencse-sorozat zárta le hamarabb a világbajnoki küzdelmet, s bár Hamilton a nyári szünet óta érezhetően felgyorsított, Jacques Villeneuve szerint addig kissé el volt kényelmesedve.

Hamilton elkényelmesedett Rosberg távozása után?Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis nagyon, nagyon jó – mondta a kanadai expilóta. – Egész pályafutása során a legjobb csapatnál volt, és a legjobb autót vezette, vagy majdnem azt, de ez rendben van, elvégre az összes nagy bajnokra igaz. Ha a szezonban végig úgy versenyez, mint a nyári szünet óta, az csodálatos lett volna, csakhogy nem így történt, nem volt mindig ilyen formában."

„Eleinte nem volt ott a szeren.

Azt hiszem, (Valtteri) Bottasszal az oldalán elaludt, és csak akkor ébredt fel, amikor rájött, hogy nem is ő, hanem Vettel az igazi ellenfele.

Éveket töltött Nico (Rosberggel), és vele mindig keményen meg kellett küzdenie."

„Amikor Valtteri érkezett mellé, csak nevetett magában, hogy na, végre könnyű vb jön! Egy idő után azonban fel kellett ismernie, hogy basszus, a Ferrari tényleg erős, Vettel komoly fenyegetést jelent. Márpedig Vettel nem az a fajta, aki feladja."

Hamilton maga is elismerte, hogy a Mercedesen belüli harmóniának jót tett Rosberg váratlan visszavonulása, mert két erős versenyző egy csapatban felfordulást okoz, és azt sem titkolta, hogy szívesebben harcolt a vb-címért egy külső ellenfél, különösen a Ferrari ellen. Ezzel Villeneuve is tud azonosulni, akinek 1996-ban williamses csapattársa, Damon Hill, egy évvel később viszont a ferraris Michael Schumacher volt a fő riválisa.

Két versenyt Bottas is megnyert az idén, de komolyan nem tudta megszorongatni HamiltontForrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Susana Hinojo

„Ez mindig jobb, mert nincs szükség az istállón belüli politizálásra, és nem kell osztoznod az erőforrásokon a csapattársaddal, nem kell megosztanod a beállításaidat azzal, akivel a világbajnoki címért küzdesz – mutatott rá. – Sokkal izgalmasabb, ha egy másik csapat versenyzőjével kell harcolnod."

Bár a szezon végi katarzis elmaradt, mivel Hamilton és Vettel versengése a vártnál hamarabb befejeződött, az 1997-es világbajnok szerint az idei szezon így is kiemelkedőnek mondható.

„Mindig örömteli, ha a Ferrari ott van az elejében, és valódi harc zajlik – vélte. – Ebben az értelemben ez egy jó év volt, különösen a gyorsabb autókkal, már csak azért is, mert borzasztó évekhez szoktunk! Úgyhogy most úgy érezhetjük: wow, az idei fantasztikus szezon volt!"

Az idény folyamán eddig öt különböző versenyző aratott futamgyőzelmet, amire legutóbb 2013-ban volt példa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!