Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen unalmas győzelmekre vágyik

2017.11.03. 10:58

Nem akar álszent lenni, elismerte: jobb a mezőnyt az aszfaltba döngölve nyerni, mint sok előzés árán. Elárulta, hogy sohasem szokta eltervezni a rajtokat, mindig ösztönösen helyezkedik.

Max Verstappen a harmadik Forma-1-es győzelmét aratta a Mexikói Nagydíjon, ahol 20 másodpercet vert a 2. helyen célba érő Valtteri Bottas Mercedesére. Annyira magányos volt az élen, hogy jobb híján azzal szórakoztatta magát, hogy csapatfőnökére a frászt hozva ráhajtott a leggyorsabb körre, pedig a Renault motorok egyáltalán nem voltak golyóállók a nagy tengerszint feletti magasságon.

Nem csupán győztem, uraltam is a futamot. Senki sem helyezett rám nyomást hátulról. Remélem, jövőre hasonló helyzetben leszek a legelső versenytől kezdve"

- jelentette ki a Red Bull pilótája, elismerve, hogy az ilyen győzelmet sokkal szebbnek tartja, mintha erőlködni kellene érte mások megelőzésével.

Verstappen tud előzni, inkább mégis unatkozva kocsikázna az élenForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Az F1-ben korábban még nem volt ilyen élménye az autó teljesítménye miatt. "Előzni természetesen jó móka. Az utóbbi években azonban egyszer sem voltam olyan helyzetben, hogy az élről irányíthattam volna a versenyt. A gokartos időmben viszont sikerült, és lényegében mindenki erre törekszik. Előzgetni egyértelműen kellemes, de számomra nem létszükséglet" - mondta.

"Tulajdonképpen mindenki úgy akar futamokat nyerni, mint (Lewis) Hamilton, és így elhódítani a vb-címet."

Verstappenről tudjuk, hogy ha mégis szüksége van rá, nem kell a szomszédba mennie néhány látványos manőverért. Lehet, hogy Mexikóban is jobban meg kellett volna izzadnia a győzelemért, ha egy szerencsétlen koccanással Sebastian Vettel és Lewis Hamilton nem vált jegyet az első kör végén a bokszba, akiket keményen maga mögött tartott a célegyenes végi kanyarkombinációnál.

Erről azt mondta, szokása szerint nem tervezte el előre, hogyan érdemes helyezkedni.

"Nem gondoltam rá - nyilatkozta. - Még az elmúlt évek futamainak rajtjait sem néztem vissza, ösztönösen cselekedtem."

"Ha látom, hogy lehetőség kínálkozik a külső íven, akkor megpróbálok élni vele. Pusztán ösztönből manőverezek. Már a gokartoknál sem gondolkodtam (azon, mit csináljak a rajtnál), és az édesapám sem adott tanácsot soha, hogyan helyezkedjek."

Más versenyzők egyébként fogékonyabbak a rajtra való felkészülésre, és például a betétfutamokat tanulmányozva figyelik, melyik íven milyen lehetőségek adódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!