Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari azzal fenyegetőzik, hogy kiszáll a Forma-1-ből

2017.11.03. 10:19

Az elnök, Sergio Marchionne elégedetlen a felvázolt új motorszabályokkal, és a Ferrari távozásával riogat. Szerinte a vállalatnak ez anyagilag sem fájna, sőt.

A Ferrari néhány éve regnáló elnöke belengette "a Ferrari kivonulhat a Forma-1-ből" ütőkártyát, amelyhez elődje, Luca di Montezemolo is szívesen nyúlt időnként. Sergio Marchionne a 2021-től érvényes motorszabályokra vonatkozó első konkrét elképzelések bemutatása után riogatott azzal, hogy mivel a tervek nincsenek a Scuderia ínyére, hátat fordíthatnak a világbajnoki sorozatnak.

A héten napvilágra került információk szerint az új érában a kiadások kordában tartása érdekében az eddigiekhez képest más motorokat használnának – többek között szabványos akkumulátort és vezérlőelektronikát vezethetnek be, rögzíthetik az erőforrások külső formatervét, valamint szigoríthatnak a fejlesztési lehetőségeken. Megszabadulnának a bonyolult MGU-H-tól is, valamint megemelnék a felső fordulatszámhatárt.

Azt a Forma-1 menedzsmentje és az FIA sem szeretné, hogy a motorok egy kaptafára készüljenek, de Marchionne úgy látja, a felvázolt tervek ellenkeznek a Ferrari elveivel.

"A Liberty számos jó kezdeményezést tett, melyek egyike a csapatok működési költségeinek csökkentése. Ez szerintem előnyös. Számos felvetéssel azonban nem feltétlenül értünk egyet" - mondta egy csütörtöki telefonos konferencián, amelyen a vállalat legfrissebb üzleti eredményeit részletezte.

A Ferrari nem marad bármi áron az F1-benForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

"Azt a tervet nem tűrhetem el, hogy az erőforrások alapján ezentúl ne lehessen megkülönböztetni az egyes résztvevőket."

Úgy gondolom, világossá kell tennünk, hogy ha nem állapodunk meg olyasmiben, ami a vállalatunk és a piac hasznára válik, és ami nem erősíti tovább egyedi pozíciónkat, a Ferrari nem játszik tovább."

Ez azt jelenti, hogy a Hondán kívül már az összes jelenlegi motorszállító felszólalt a 2021-es tervek ellen, a napokban ugyanis a Mercedes és a Renault is figyelmeztetett a veszélyeire.

Anyagilag megérné

A Bernie Ecclestone-nal kötött szerződésnek köszönhetően a Ferrari önmagában már azzal jelentős pénzt felmarkol, hogy 2020-ig elindul a világbajnoki sorozatban. Hogy utána ebből mi marad, nem tudni, de Marchionne szerint a távozás "nagyon előnyös lenne" számukra a pénzügyi mérleget tekintve. "Ünnepelnénk, amíg piros hó nem esik" - jelentette ki.

Tisztában vagyok vele, hogy a (Ferrarinak) az F1 a születése óta a génjeiben van, ez viszont nem azt jelenti, hogy ne tudnánk mással meghatározni magunkat.

Ha a felismerhetetlenre alakítják a gyurmát, többé nem akarok játszani vele." Ezzel a szabályrendszerrel megadott keretekre utalt.

Sergio Marchionne azt állítja, nem bánná, ha ki kellene vezetnie a Ferrarit az F1-bőlForrás: AFP/Luca Bruno

Marchionne "főnyereményhez" hasonlítaná, ha ő lenne az a Ferrari-vezér, aki szentesítené a súlyos döntést a Forma-1-es program elkaszálásáról, és azt mondta, "a helyére keresne egy racionálisabb alternatívát."

Jövő kedden újabb megbeszéléssel folytatódik a motorstratégia meghatározása a Stratégiai Munkacsoport gyűlésén. A Ferrari elnöke azt mondta, konstruktívan megy oda, aztán meglátja, mi sül ki belőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!