Ross Brawn szerint Hamilton túlszárnyalhatja Schumachert

Forma-1, Lewis Hamilton, McLaren Mercedes, Michael Schumacher, Mercedes AMG Petronas, Japán Nagydíj 2010
McLaren-Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain (L) chats with Mercedes driver Michael Schumacher of Germany during a press conference ahead of Formula One's Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit in western Japan, on October 7, 2010. Just 25 points -- the equivalent of a single race win -- separate the top five at the head of the championship standings as drivers prepare for this weekend's Japanese Grand Prix. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A Forma-1 sportszakmai igazgatója mindkettejükkel dolgozott együtt, és már behozhatónak tartja a hétszeres világbajnok korábban elérhetetlennek tűnő rekordjait is. Maga Hamilton azonban úgy érzi, össze kell kapnia magát, hogy a jövőben fel tudja venni a harcot Max Verstappennel.

Michael Schumacher rekordjai, amelyeket még a Forma-1-es pályafutása első, 2006-ig tartó szakaszában állított be, sokáig megdönthetetlennek tűntek, Lewis Hamilton azonban már 72 pole pozíciójával és 117 első rajtsorra jogosító edzéseredményével is felülmúlta neves elődjét, átvéve tőle a vezetést a sport örökranglistáján.

Schumacher hét vb-címétől még háromra, 91 nagydíjgyőzelmétől pedig 29-re van, de az F1 sportszakmai igazgatója, Ross Brawn, aki mindkettejüknek volt a főnöke, úgy véli, Hamilton ezeket is képes lehet behozni.

„Szerintem igen – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Amikor azok a rekordok megszülettek, nem tudtam elképzelni, hogy valaha felülmúlhatóak lesznek, de Lewis teljesítményét elnézve már nem vagyok meggyőződve erről. Ő egyike a legnagyobbaknak. Eddig is nagyon jó versenyző volt, de el kell ismerni, hogy most már egy lapon említhető a Forma-1 történetének bármelyik ikonikus személyiségével. (Mexikóban) rendesen megizzadt, egyébként viszont egész évben példás munkát végzett az idén."

Hamilton 2013-ban épp Schumacher helyét foglalta el a Mercedesnél Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A múlt hétvégi verseny után maga Hamilton – aki csak az ötödik, legalább négy vb-címet szerző pilóta az F1-es világbajnokság 1950-es kezdete óta – sem titkolta, hogy szemet vetett Schumacher megmaradt rekordjaira, és az is motiválja, hogy a Mexikóban az 50. pole-ját szerző Sebastian Vettel ne érje utol őt a ranglistákon. Mégis leginkább a fiatal, egyelőre háromszoros nagydíjgyőztes Max Verstappent emelte ki, akivel szemben össze kell szednie magát, ha a csúcson akar maradni.

„Jövőre még jobb akarok lenni – szögezte le. – A Ferrari és a Red Bull akkor még keményebb ellenállást tanúsít majd. A Forma-1 soha nem alszik. Itt semmi nem áll egyhelyben, mindig van valaki, aki az én helyemre pályázik. Max ott ül, és arra vár, hogy átvehesse tőlem.

Hamilton a mexikói rajttal illusztrálta Verstappen képességeit, ahol a Red Bull ifjú titánja megelőzte a pole-ból induló Vettelt, majd az ő opportunista támadását is határozottan visszaverte.

„Max kivételes pilóta – jelentette ki. – Fantasztikusan vezetett, és a versenyzői képességeit látni a futam elején izgalmas volt. Már nagyon várom, hogy harcolhassak vele, ráadásul jó újra az élen látni a Red Bullt is. Remélem, jövőre erősebb motorjuk lesz, és komolyabban beleszólhatnak majd a küzdelembe."

„Szerintem ez csodálatos lenne a sport szempontjából. Max a jövő világbajnoka, és a korral csak egyre jobb lesz, mert óriási tehetség. Még hosszú út áll előtte, de az ilyen győzelmek tovább erősítik a potenciálját."

„A (mexikói rajt után) ott száguldani a célegyenesben, fej-fej mellett kettővel a legnagyobb versenyzők közül, akikkel valaha dolgom akadt, olyan érzés volt, hogy ó, te jó ég! Nagyon lázba hozott."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!