Vágólapra másolva!
A tavalyi világbajnok lebilincselő és tanulságos sztorit mesélt el arról, hogy a Forma-1-ben tényleg minden részlet számít.

Az F1 Racingnek adott, az Autosporton újraközölt hosszú interjújában Nico Rosberg elmondott egy elképesztő, eddig nem ismert történetet a Lewis Hamiltonnal folytatott világbajnoki párharcáról, rávilágítva a civil életben elhanyagolható részletek fontosságára a Forma-1-ben.

Rosberg a stuttgarti Mercedes múzeumban. Az interjú itt készült még 2017 augusztusában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow

Az újságírónak arra a felvetésére reagálva, hogy az utódja, Valtteri Bottas nem vitte magával a saját embereit a Mercedeshez, hanem együtt tartotta az ő összecsiszolódott stábját, ami szerinte nyerő ötlet volt, Rosberg azt felelte: „Minden apróság számít. A tavalyi nyári szünetben úgy döntöttem, abbahagyom a biciklizést, mert a lábizom a test egyik legnehezebb része. Ennek köszönhetően augusztusban 1 kg-mal könnyebb lettem."

„Újraindult a szezon, és három versennyel később a Japán Nagydíj következett.

Gyakorlatilag a könnyebb lábizmaim révén lett az enyém, ami befészkelte magát Lewis fejébe, ezért elrontotta a rajtot. Én 1. lettem, ő csak 3., és ezzel összegyűjtöttem annyi előnyt, hogy a hátralévő futamokon elég legyen mindig a 2. helyen eljutnom a célig."

Mielőtt 2013-ban Hamilton lett a csapattársa, Rosbergnek 2010 és 2012 között az F1 történetének legsikeresebb versenyzőjével, Michael Schumacherrel is meg kellett küzdenie a Mercedesnél. Sokakat meglepett azzal, hogy az esetek zömében ő volt a gyorsabb, s bár a rivalizálásuk mentes volt a nyílt konfliktusuktól, most elárulta: az istállón belül keményen meg kellett vívnia a tiszteletért.

De szó szerint. Ahogy besétált, az összes mérnök abbahagyta, amit csinált, és szinte leborult előtte – mondta Schumacherről Rosberg. – Aztán ott voltak az első stratégiai megbeszélések. Mindenki csak Michaellel foglalkozott. Mellette ültem, de gyakorlatilag senki rám sem nézett, még akkor sem, ha én a 6. rajthelyet szereztem meg, ő pedig a 12.-et."

Rosberg vb-győztes W07-ese is bekerült a múzeumba Forrás: AFP/Sebastian Gollnow

„Eleinte ezeket a pillanatokat volt nehéz megemészteni. Nekem még egyetlen futamgyőzelmem sem volt, amikor odakerültem a Mercedeshez, ő viszont hétszeres világbajnokként érkezett, úgyhogy bárki elképzelheti a különbséget. Mégis hálás vagyok, mert a csapat lehetővé tette számomra, hogy kivívjam a tiszteletüket. Elég nyitottak voltak ahhoz, hogy idővel arra jussanak: hát jó, ez srác valójában tudja, hogyan kell vezetni egy versenyautót, nem is olyan haszontalan!"

Habár ő 2013-ra már három szezont lehúzott a Mercedesnél Schumacher oldalán, Rosbergnek Hamilton mellett is meg kellett erősítenie a pozícióját.

„Mire Lewis megérkezett, egy nagydíjat már megnyertem, de ő már világbajnok volt, a jövő szupersztárjaként kezelték – árulta el. – Vagyis megint ugyanabban a helyzetben találtam magam, ráadásul ő is brit volt, akárcsak a csapat, ezért úgy éreztem, újra ki kell vívnom a többiek tiszteletét, hogy erős pozícióm legyen az istállón belül."

Rosberg az interjúban elmondta azt is, hogy egy évvel ezelőtti, váratlan visszavonulása óta élvezi a kötetlen életet, mert végre maga oszthatja be az idejét, s noha jól érzi magát így, még nem tudott maradéktalanul alkalmazkodni az új ritmushoz. Az F1 Racinggel a Mercedes múzeumában beszélgetett, ahová azért érkezett, hogy megnézze, amint az ő vb-győztes autóját is kiállítják a márka többi ikonikus modellje között, de nem kötelességből, hanem önszántából tett így.

Miközben a visszatérésre készülő Robert Kubica – hajdani riválisa – pályáját is egyengeti menedzserként, Rosberg egyelőre a csillagos márka nagykövete maradt, de azt állította, nem így képzeli el a jövőjét. „Hogy is mondjam ezt szépen? Jó érzés még mindig a Mercedes családhoz és a csapathoz tartozni, pillanatnyilag azonban nem hiszem, hogy ez hosszú távú megoldás lesz számomra" – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!