Vágólapra másolva!
A Mexikói Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján még kiállt a múlt vasárnapi véleménye mellett, de miután Charlie Whiting jelezte, hogy elvárna tőle egy bocsánatkérést, elismerte: nem kellett volna leidiótáznia az egyik sportfelügyelőt.

Max Verstappen a múlt vasárnapi USA Nagydíj után egyszerre találta magát a kritikus és a kritizált szerepében: igazságtalannak tartotta, hogy megfosztották a dobogós helyétől, amiért az egyik kanyart levágva előzte meg Kimi Räikkönent, sokan viszont őt bírálták amiatt, hogy egy sportfelügyelőt idiótának nevezett.

Bár konkrétan nem mondta ki, hogy melyikükre gondolt, a kirohanása minden bizonnyal az ausztrál Garry Connellynek szólt, aki a tavalyi Mexikói Nagydíjon is a bírói testület tagja volt.

Verstappent akkor hasonló körülmények között büntették meg, s bár csütörtökön, az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján elismerte, hogy Austinban jobban megválogathatta volna a szavait, azt mondta, kitart a véleménye mellett.

Verstappen ekkor még felszabadultan ünnepelte a 3. helyet Austinban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Rose

„A büntetésem nem volt korrekt, hiszen a 8/9-es kanyarnál mindenki állandóan elhagyta a pályát, sőt a 6-osnál is levágták belül, amikor közelről üldöztek valakit – jelentette ki. – Szerintem az összes nézőnek tetszett az előzésem, szép manőver volt. Azt állították, jogtalan előnyt szereztem, de ha ez igaz lett volna, akkor minden körben úgy vettem volna be azt a kanyart, ami nem így történt."

Egy évvel ezelőtt, éppen Mexikóban, Sebastian Vettel is bajba került, miután a rádióban melegebb éghajlatra küldte a versenyigazgatót, Charlie Whitingot. Emiatt később írásban kellett bocsánatot kérnie, és Whiting csütörtökön finoman jelezte, hogy ezt Verstappennek sem ártana megtennie. „Seb tavaly alaposan elnézést kért a kifakadásáért. Maxtől még nem hallottam ilyet, pedig szép lenne, ha megtenné" – mondta.

Verstappen alighanem erre reagálva csütörtök este a hivatalos Instagramján vezekelt túl nyers kritikájáért. Azt írta: „Hogy megerősítsem, amit nemrég az FIA sajtótájékoztatóján is elmondtam, ismét szeretnék bocsánatot kérni az USA Nagydíj után elhangzott szavaim miatt. A megjegyzéseimet a pillanat hevében tettem.

Senkit nem akartam megbántani. Remélem, most már túlléphetünk a történteken, és kiélvezhetjük ezt a versenyhétvégét."

Räikkönen: A büntetést el kell fogadni

Közvetlenül az USA Nagydíj leintése után, a dobogón még Kimi Räikkönen sem értette, Verstappent miért büntették meg, de most arra intette a vetélytársát, hogy térjen napirendre fölötte, mert a felügyelői ítéleteket el kell fogadni.

„Az ember néha úgy érzi, túl keményen bántak vele, máskor viszont neki kedveznek. Ez mindig így lesz – mutatott rá. – Most mindenki azt hajtogatja, hogy Mika Salo szándékosan a Ferrarinak segített, pedig Spában szintén ő volt (a sportfelügyelők tanácsadója), ott én mégis egy semmiségért kaptam büntetést. Rengeteg ilyen eset történt már velem. Ezeken túl kell lépni, és legközelebb másképp kell csinálni, hogy az ember ne járjon megint ugyanúgy."

Räikkönen szerint a gyakran szóba kerülő teljes következetességet irreális elvárni az ítélkezés terén, mivel valójában nincs két egyforma incidens,

és ezen az sem segítene, ha minden versenyen ugyanazok ülnének a bírói testületben. „A versenyzéshez sajnos ez is hozzátartozik – vélte. – Ilyen esetekről mindig beszélni fogunk. Ha megnézzük például a MotoGP-t, ott ugyanez a helyzet."

Whiting cáfolta azt is, hogy Connelly – aki egyébként az FIA legrutinosabb felügyelői közé tartozik – elfogult lenne Verstappennel szemben. Azt véletlen egybeesésnek tartja, hogy a tavalyi mexikói döntésben is szerepet játszott. „A kettőnek semmi köze egymáshoz. Remekül ismerem Garryt, lelkiismeretesebb és becsületesebb embert keresve sem lehetne találni. A felvetés, hogy bármelyik versenyzőre pikkelne, teljesen megalapozatlan" – jelentette ki.

Bár a döntést mindi a három felügyelő többségi szavazata alapján hozzák meg, neki csak tanácsadói pozíciója volt, Salo elárulta, hogy a múlt vasárnapi ítéletet követően ő is rengeteg halálos fenyegetést kapott, különösen Verstappen hazájából, Hollandiából, amit szerinte „soha nem szabadna eltűrni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!