Társoldalunk:

Megkurtíthatják a Forma-1-es hétvégéket

2017.10.25. 17:27

A Forma-1 új sportszakmai főnöke, Ross Brawn arról beszélt, vizsgálják annak lehetőségét, hogy a pénteki edzésnapok eltörlésével nyissanak teret a versenyek számának növelésére.

Úgy tűnik, a Forma-1 új tulajdonosai nem tágítanak céljuktól, és mindenképp bővíteni akarják a versenynaptárt. Évi 25 futamot vizionálnak, és a hírek szerint bőven akadnak is jelentkezők, akik közül szortírozni kell majd a helyszíneket. 

Ezt a terhelést azonban elviselhetetlennek tartják a csapatok, ezért a bővítésnek ára lenne. Ross Brawn, a sport új szakmai főnöke szerint egy opció az lehet, hogy háromról két naposra rövidítik az egyes nagydíjak hosszát, bár ennek lennének ellenzői.

"A versenyek száma mellett a minősége is fontos. Csak akkor van értelme többet rendezni, ha a minőségük is jó. Létfontosságú, hogy hol, milyen típusú pályán rendezzük őket, és hogy nagyszerű versenyek legyenek" - jelentette ki.

Csak akkor van értelme több versenynek, ha a minőség nem romlikForrás: AFP/Andrej Isakovic

"Természetesen minél több a futam, annál több logisztikai feladata van a csapatoknak. Az egyik, amit vizsgálunk, a nagydíjhétvégék lebonyolítása – megnézzük, kell-e változtatnunk rajtuk, hogy logisztikailag egyszerűbb legyen több versenyt rakni a naptárba. Nagyon nyitottak vagyunk a további lehetőségekre."

Kérdés, hogy szükség van-e a pénteki edzésnapra? Nélkülük több versenyre lenne lehetőség - mondta. - A pénteki napok ugyanakkor fontosak a promótereknek és a televíziós csatornának. Megpróbálunk minden érdeket figyelembe venni a helyes megoldásért." 

Brawn kifejtette, azt nem mérlegelik, hogy egy hétvégén egy helyett kettő, rövidebb futamot rendezzenek.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy szerinte többet tudnak segíteni a nagydíjhelyszíneknek, mint Bernie Ecclestone idején. "Az egyik, amire büszke vagyok, hogy idén megváltozott a viszony a promóterekkel, a pályákkal. A mi szervezetünk igent mond, amikor egy promóternek szüksége van valamire" - közölte.

"Meghallgatjuk őket, és korábban nem volt így. Most már teljesen másképp dolgozunk együtt - bizonygatta. - Ég és föld a különbség."

Példának azt hozta fel a konstruktív hozzáállásra, hogy az USA Nagydíjon a szokásos kettő helyett négy óra szünetet engedélyeztek az utolsó edzés és az időmérő között, hogy utána a nézőknek kedve legyen maradni Justin Timberlake esti koncertjére. Ettől 20 ezer fővel többen tekintették meg a helyszínen a kvalifikációt, mint korábban bármikor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK