Megkurtíthatják a Forma-1-es hétvégéket

Forma-1, Brit Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Kimi Räikkönen, Ferrari
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives ahead of Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen during the British Formula One Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 16, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Forma-1 új sportszakmai főnöke, Ross Brawn arról beszélt, vizsgálják annak lehetőségét, hogy a pénteki edzésnapok eltörlésével nyissanak teret a versenyek számának növelésére.

Úgy tűnik, a Forma-1 új tulajdonosai nem tágítanak céljuktól, és mindenképp bővíteni akarják a versenynaptárt. Évi 25 futamot vizionálnak, és a hírek szerint bőven akadnak is jelentkezők, akik közül szortírozni kell majd a helyszíneket.

Ezt a terhelést azonban elviselhetetlennek tartják a csapatok, ezért a bővítésnek ára lenne. Ross Brawn, a sport új szakmai főnöke szerint egy opció az lehet, hogy háromról két naposra rövidítik az egyes nagydíjak hosszát, bár ennek lennének ellenzői.

"A versenyek száma mellett a minősége is fontos. Csak akkor van értelme többet rendezni, ha a minőségük is jó. Létfontosságú, hogy hol, milyen típusú pályán rendezzük őket, és hogy nagyszerű versenyek legyenek" - jelentette ki.

Csak akkor van értelme több versenynek, ha a minőség nem romlik Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Természetesen minél több a futam, annál több logisztikai feladata van a csapatoknak. Az egyik, amit vizsgálunk, a nagydíjhétvégék lebonyolítása – megnézzük, kell-e változtatnunk rajtuk, hogy logisztikailag egyszerűbb legyen több versenyt rakni a naptárba. Nagyon nyitottak vagyunk a további lehetőségekre."

- mondta. - A pénteki napok ugyanakkor fontosak a promótereknek és a televíziós csatornának. Megpróbálunk minden érdeket figyelembe venni a helyes megoldásért."

Brawn kifejtette, azt nem mérlegelik, hogy egy hétvégén egy helyett kettő, rövidebb futamot rendezzenek.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy szerinte többet tudnak segíteni a nagydíjhelyszíneknek, mint Bernie Ecclestone idején. "Az egyik, amire büszke vagyok, hogy idén megváltozott a viszony a promóterekkel, a pályákkal. A mi szervezetünk igent mond, amikor egy promóternek szüksége van valamire" - közölte.

"Meghallgatjuk őket, és korábban nem volt így. Most már teljesen másképp dolgozunk együtt - bizonygatta. - Ég és föld a különbség."

Példának azt hozta fel a konstruktív hozzáállásra, hogy az USA Nagydíjon a szokásos kettő helyett négy óra szünetet engedélyeztek az utolsó edzés és az időmérő között, hogy utána a nézőknek kedve legyen maradni Justin Timberlake esti koncertjére. Ettől 20 ezer fővel többen tekintették meg a helyszínen a kvalifikációt, mint korábban bármikor.