Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen: Az ilyen ostoba döntések megölik az F1-et

2017.10.23. 00:07

A verseny után 5 másodperces büntetést kapott, amiért a pálya elhagyásával előzte meg Kimi Räikkönent, de szerinte az ehhez hasonló döntésekkel tönkreteszik a Forma-1-et. Nem érti, másokat miért nem büntettek ugyanilyen vétségért.

Max Verstappen már másodjára élte át azt a kellemetlenséget, hogy a 3. helyen ért célba egy versenyen, de miközben a dobogós ceremóniára készülődött, szóltak neki, hogy utólagos időbüntetése miatt mégsem kap serleget. A tavalyi mexikói eset után ezúttal a vasárnapi USA Nagydíjon járt pórul.

Itt az utolsó körben egy szép manőverrel megelőzte Kimi Räikkönent, de közben a nyújtott jobbosban mind a négy kerekével elhagyta a pályát, és a levágásért utólag 5 másodperces időbüntetést kapott. Ezzel a 3. helyről a 4.-re esett vissza.

Verstappen a 16. pozícióból indulva kapaszkodott fel idáig, és a rádión azt mondta a Red Bullnak, amikor még nem tudott a büntetéséről, hogy nagyon élvezte a futamot. Most már nem elégedett, és elég kemény szavakkal minősítette a sportfelügyelők ítéletét.

"Kiváló versenyünk volt, de az ilyen ostoba döntésekkel megölik a sportot. Remélem, a szurkolóknak nem tetszik a döntés, és remélem, jövőre nem jönnek el" - nyilatkozta. A kijelentésért bizonyára kell még magyarázkodnia.

Nem sokáig tartozott össze Verstappen és a 3. helyForrás: AFP/2017 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

Leginkább a következetlenséget hiányolja, mert amikor pár körrel korábban Valtteri Bottasszal csatázott, a finn megúszta az ugyanilyen vétséget. "Mindenki mindenhol kiszélesíti a pályát, beleértve engem is. A 9-es és a 19-es kanyart nyugodtan szélesen lehet venni, senki sem szól érte" - mondta.

"Ugyanez volt, amikor Bottast előztem. Megtámadtam, de a pályán kívülre hajtott, onnan jött vissza, mégsem kapott semmit azért, hogy így szerzett előnyt. Ez nem jó a sportnak, tisztázni kellene a szabályokat, hogy mi az, amit sehol sem szabad csinálni."

Räikkönen nem tudja, mi történt

Räikkönen nem látta, hogy Verstappen milyen szabálytalanságot követett el. "Fogalmam sincs, mi történt, miért kapta a büntetést - nyilatkozta. - Csak annyit tudok, hogy az utolsó kanyarok egyikében megelőzött."

Újabb vitatott büntetés pályalevágásértForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"Ez részben meglepett. Láttam a tükörben, próbáltam visszafogni az előző kanyarokban, és azt hittem, jól levédekeztem, hirtelen mellettem termett."

Kicsit dühös voltam, hogy megelőzött."

Verstappen apja, Jos Twitteren azt írta, "az FIA szégyellheti magát", és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner sem érti, miért kapott büntetést a pilótája.

"Egész nap kiszélesítették a pályát az autók, következmények nélkül. Hihetetlenül kemény döntés büntetést adni Maxnak - jelentette ki a Sky Sportsnak. - Ez helytelen. Még meg kell néznünk, de nekem ez tisztességes, kemény csata volt."

A Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo a 4. helyen haladt a verseny első szakaszában, de műszaki hiba miatt kiesett. "Úgy éreztem, gyorsabb vagyok Valtterinél, de nem lett volna könnyű megelőzni. Többször megpróbáltam, ám egyszer sem sikerült. Nem akartam egész hétvégén a nyomában lenni, azon töprengve, mi lett volna, ha, ezért nem bánom a manővereimet - nyilatkozta az ausztrál. - Minden alkalommal, amikor próbálkoztam, és bevágott elém, azt gondoltam: próbáljuk meg újra!"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK