Alonso mégis több évre kötelezte el magát a McLaren mellett

Forma-1, Japán Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso drives round the corner during the qualifying practice of the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka on October 7, 2017. / AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA
Vágólapra másolva!
Azt állítja, nem egy, hanem több évre hosszabbított a McLarennel, és már jóváhagyta a főnöke, hogy megint kiugorhasson az F1-ből egy amerikai versenyre. Egy későbbi Le Mans-szereplésre alapozna a daytonai 24 órás maratonon.

Nem eget rengető fejlemény, de a tegnap hivatalosan bejelentették, hogy Fernando Alonso a következő szezonban is a McLaren versenyzője marad. A megállapodásról annyi derült ki, hogy csupán 2018-ra szól, mivel a spanyolnak így lehetősége lesz dobbantani, amennyiben valamelyik élcsapatnál felszabadulna egy hely az utána következő szezonra – ez papíron lehetséges, mert a Mercedes és a Ferrari sem feltétlenül fogja megtartani a finn pilótáját hosszú távon, és elméletileg a Red Bullnál is adódhat lehetőség, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen eligazol.

Alonso azt mondta, alaposan mérlegelte a lehetőségeket, és valójában nem egyéves, hanem "hosszú távú szerződést" írt alá.

Ez vélhetően azt jelenti, hogy bizonyos feltételek, például a McLaren eredményekben kifejezhető gyenge szereplése esetén joga van elhagyni a csapatot a következő idény után.

"Sohasem részletezzük a szerződés záradékait, most sem fogjuk, de hosszú távú a szerződés - jelentette ki. - Izgatottan várom a következő évet, új reményekkel. Tűkön ülök, hogy a McLarent visszajuttassam oda, ahová való."

"Egyik félnek sem kellett kapkodnia (a hosszabbítással). Az első pillanattól hittem, hogy a McLaren projektje jó irányba indult el, legalábbis a kasztnit, az aerodinamikát és a mechanikai tapadást tekintve."

Alonso hiszi, hogy a McLaren jövőre erősebb lesz Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

"Minden lehetőséget nyitva hagytunk. Mindenkivel beszéltem, akivel akartam, és az ajánlataim közül a McLarené volt a legmeggyőzőbb. Dönteniük kellett a motorról, hogy maradnak-e a Hondánál, vagy lecserélik a beszállítót, és végül utóbbira szavaztak, Renault-ra váltottak. Utána még várni kellett néhány hetet, hogy minden információt megtudjak a motorról, amire szükségem volt."

Amennyiben a McLaren nem húzza meg ezt a lépést, azaz nem dobja ki a Hondát, Alonso valószínűleg nem maradt volna.

Irány Daytona?

A kétszeres világbajnok azt mondta, a jövő évi szerződésének véglegesítése volt az elsődleges számára az utóbbi időszakban, de most, hogy letudta, újabb dolgokra irányíthatja a figyelmét. Úgy tűnik, újult erővel kezd koncentrálni a tripla koronára, vagyis a gyűjteményéből még hiányzó Le Mans-i és az Indy 500-as diadalra.

Alonso az idei Indy 500-on Forrás: AFP

"Az Indy 500 kellemes élmény volt. Nagyon ütőképesnek éreztem magam rajta, de a nulláról indulva vágtam bele a kihívásba. Próbaképp nem vettem részt hasonló, vagy más oválpályás versenyen előtte - nyilatkozta. -

Konkrétumok még nincsenek egy esetleges Le Mans-i részvételről idén, mert még senkivel sem beszélt erről, viszont a hírek szerint a januári daytonai 24 órás futamon rajthoz állhatna, mivel ott a McLaren főnökének, Zak Brown-nak a Unites Autosport révén indulási joga van.

"Ha Fernando el akar indulni rajta, és lesz szabad ülésünk, örömmel benevezzük. Már poénkodtunk ezen, és láttuk, legutóbb mi sült ki ilyesmiből - nyilatkozta Zak Brown, utalva arra, hogy indult a spanyol indianapolisi kalandja. - Eddig az F1-re összpontosítottunk, és most, hogy itt mindent rendeztünk, beszélhetünk Fernandóval a további versenyzési lehetőségekről. Jómagam elképesztően klassznak tartanám, ha vezethetne a United Autosportnál."

A daytonai kiruccanás azért is könnyen összejöhetne Alonsónak, mert a Forma-1 tesztidőszaka csak februárban kezdődik.