Button: Hamilton elég furcsa csapattárs volt

Horizontal Mercedes'  British driver Lewis Hamilton (L) and McLaren Mercedes' British driver Jenson Button sit during a press conference at the Circuit de Monaco in Monte Carlo on May 22, 2013 ahead of the Monaco Formula One Grand Prix.   AFP PHOTO / ALEX
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and McLaren Mercedes' British driver Jenson Button sit during a press conference at the Circuit de Monaco in Monte Carlo on May 22, 2013 ahead of the Monaco Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
A Forma-1 visszavonult világbajnoka új életrajzi könyvében érdekes részleteket árult el a McLarennél együtt töltött éveikről.

Jenson Button és Lewis Hamilton három szezonon át, 2010-től 2012-ig voltak csapattársak a McLarennél. Bár azt kevesen vitatták, hogy kettejük közül Hamilton nyers tempója volt a jobb, a küzdelmük Button higgadtságának és kiegyensúlyozottságának köszönhetően váltakozó sikerrel folyt.

Hamilton és Button 2013-ban, amikor már nem voltak csapattársak Forrás: AFP/ALEXANDER KLEIN/Alexander Klein

A tavaly visszavonult egyszeres világbajnok, aki 2009-ben, a Brawn GP-vel ért fel a Forma-1 csúcsára, új életrajzi könyvében – amelyből a Daily Telegraph közölhetett szemelvényeket – érdekes részletekkel szolgált az együtt töltött évekről. Elárulta, hogy az első törés a kapcsolatukban a 2010-es Török Nagydíjon történt, amikor Button állt előrébb a pontversenyben.

– írta Hamiltonról. – Mindannyian ezért vagyunk itt. Személyesen nem volt baja velem, de egy kicsit érezhető volt rajta, hogy duzzog. Őszintén szólva nem hiszem, hogy ínyére volt a dolog. A kapcsolatunk pedig még rosszabbra fordult Törökországban, ahol majdnem összeütköztünk, és ettől egy kicsit összezörrentünk."

Isztambulban az okozta a problémát, hogy Hamilton azt hitte, Button a McLaren utasítását figyelmen kívül hagyva előzte meg őt, ami csapattársa szerint egyáltalán nem volt igaz.

„A sajtó a testbeszédünket fagyosnak, az ünneplést visszafogottnak írta le a dobogón – emlékezett Button. – Ami azt illeti, Lewis közvetlenül utána odajött hozzám, és megkérdezte, hogy utasítás ellenére támadtam-e meg. Jesszus! Hiszen ő győzött. Azt feleltem neki, hogy nem, nem szegtem meg semmiféle utasítást. Soha nem szóltak, hogy ne előzzelek meg. Ez az egész epizód kicsit furcsa és felesleges volt, és újabb bizonyítékként szolgált arra, hogy a mosolyok mögött nincs minden rendben."

Kitweetelt telemetria

Ez érdekes adalék lehet Hamilton többi csapattársához fűződő viszonyához is, Button azonban leginkább akkor orrolt meg rá, amikor a 2012-es Belga Nagydíj hétvégéjén kitweetelte a telemetriájuk összehasonlítását, így akarva bizonyítani, hogy az időmérőn csak a McLaren hibájából, a rossz beállítások miatt kapott ki tőle.

„Hogy pontosan mit gondolt, nem tudtam. Az elégedetlensége nem rám, hanem a csapatra vonatkozott, de én is áldozatul estem neki, mert az ember egyszerűen nem hoz nyilvánosságra egy telemetriát. Ilyen nincs – mesélte Button. – A screenshot olyan titkokat tereget ki, amiért mindenki keményen dolgozik, hogy elrejtse a riválisai elől. Egyértelműen ki is nyilvánítottam, hogy mit gondolok erről."

Ugyanakkor tudtam, hogy ebben a részéről nem volt semmi személyes, legfeljebb kicsit ostoba volt. Nem arról szólt, hogy utálom Jensont, hanem arról, hogy elegem van a McLarenből."

Button mindettől függetlenül elismeri, hogy sajnálta, amikor bejelentették, hogy Hamilton 2013-tól átigazol a Mercedeshez, Nico Rosberg mellé. „Az nagy kár volt, mert élveztem a rivalizálásunkat – jelentette ki. – A pályán kívül azonban nekem mindig kissé furcsának tűnt."

A három együtt töltött idényükből egyszer, 2011-ben Button végzett előrébb az összetettben, és egy szezonnal később is csupán 2 ponttal maradt le. Hamilton viszonya a következő csapattársával, Rosberggel kívülről nézve még izgalmasabbnak látszott, és alighanem több könyvet is meg lehetne vele tölteni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!