Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették, hogy a jövő hétvégi USA Nagydíjon Brendon Hartley vezetheti az egyik autójukat.

A Toro Rosso péntek este bejelentette, hogy Austinban Brendon Hartley-t versenyezteti Pierre Gasly helyett, aki az előző két nagydíjat náluk töltötte, de a jövő hétvégén inkább a japán Super Formula bajnoki címét próbálja majd megszerezni Szuzukában. A csapat választása azért meglepetés, mert

a még mindig csupán 27 éves új-zélandi fiatal korábban tagja volt a Red Bull utánpótlásprogramjának, ám 2011-ben kiszórták belőle.

Azóta a hosszútávú világbajnokságban, a WEC-ben jeleskedett, ahol két éve tagja volt a Porsche vb-címet megszerző triójának, sőt az idén a Le Mans-i 24 órás maratont is sikerült megnyernie, és megint vezet az összetettben. A Toro Rosso felkérésére azonban nem számított.

Brendon Hartley az utóbbi években a Porsche WEC-csapatának tagja, amely az év végén megszűnik Forrás: Farkas Péter - GPhírek

„Milyen fantasztikus érzés! Ez a lehetőség meglepetésként ért, bár valójában soha nem adtam fel a gyerekkori álmomat, azt, hogy eljussak az F1-ig – mondta. – Amióta a Red Bull és a Toro Rosso tartalékpilótája voltam, felnőttem, rengeteget tanultam, a nehéz évek csak még erősebbé és eltökéltebbé tettek."

„Köszönettel tartozom a Red Bullnak és a Porschének, hogy segítenek valóra váltani ezt az álmot a WEC-ben való részvételem mellett – tette hozzá Hartley. – A COTA olyan pálya, amit szeretek, és ahol nemrég versenyeztem is. Igyekszem nem túl nagy elvárásokat kitűzni magam elé a bemutatkozásommal kapcsolatban, de úgy érzem, készen állok rá."

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost üdvözölte a korábban „évekig a Red Bull családjához tartozó" Hartley visszatérését, aki egyébként F1-es futamon még soha nem indult. „Nagyon örülünk, hogy visszatért a csapatunkhoz. Biztosak vagyunk benne, hogy az elmúlt években gyűjtött versenyzői tapasztalata révén fantasztikus munkát fog végezni számunkra" – mondta Tost.

A Toro Rosso egyben megerősítette azt is, hogy a másik autóját az USA Nagydíjon ismét az orosz Danyiil Kvjat fogja vezetni, akit Malajziában és Japánban félreállítottak Gasly kedvéért.

A húzóemberük, Carlos Sainz pedig azonnali hatállyal átigazolt a Renault-hoz, ahol a 2018-as szezont is tölteni fogja.

A WEC idei szezonjából még hátravan három forduló. Az elsőt éppen ezen a hétvégén rendezik Fujiban, de Hartley szerencséjére egyik sem esik egybe valamelyik Forma-1-es versennyel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!