Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája 25 ponttal növelte az eddig is jelentős előnyét az egyéni világbajnokságban, de azt mondta, még az egyik kezével sem fogja a trófeát.

A Japán Nagydíj megnyerésével újabb hatalmas lépést tett pályafutása negyedik világbajnoki címe felé Lewis Hamilton. A Mercedes pilótája a pole pozícióból indult, a kerékcserék kivételével végig vezette a versenyt, ráadásul már a 2. körben tudta, hogy jó helyzetben van, mert Sebastian Vettel motorhiba miatt először visszaesett, majd feladta a versenyt.

Hamilton ezzel 59 pontra növelte az előnyét a világbajnokságban, és ha megnyeri a következő, USA Nagydíjat úgy, hogy Vettel nem lesz legalább az 5. helyezett, máris kikiálthatja magát az idei világbajnoknak. Ha ez nem történik meg rögtön, akkor is valószínűtlen, hogy a Ferrarival Vettel utoléri őt még az idén, de ettől még Hamilton nem bízza el magát.

Hamilton talán végleg meglépett az idei pontversenyben - galéria! Forrás: DPPI/Clement Marin

„Nem mondanám, hogy egy kézzel már fogom (a trófeát). Még 100 pontot lehet szerezni – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Továbbra is padlógázzal megyek. (Vettel) önhibáján kívül nagyon balszerencsés. Ezek a motorok nagyon összetettek, csak azt tudom mondani, hogy az én srácaim fenséges munkát végeznek, és a gyárban is hibátlan folyamatokat működtetnek.”

Noha Max Verstappen már a rajtnál üldözőbe vette Hamiltont, ő maga sem hitt abban, hogy megelőzheti a Mercedest. Kétszer közel került Hamiltonhoz, először a kerékcsere után, de ekkor a Mercedes közéjük állította Valtteri Bottast, majd az utolsó néhány körben, amikor Hamilton vibrációval küzdött, de ekkor a lekörözések segítettek neki.

Vettel motorja mindössze fél kört bírt ki Hamilton mögött, aztán elkezdett visszaesni - galéria! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„A verseny első felében mindent nagy-nagyon ellenőrzés alatt tartottam, de a második fele sokkal nehezebb volt – ismerte el Hamilton. – Nagyon sok időt vesztettünk a gumik, az autó balansza és a forgalom miatt. Aztán jött a virtuális Safety Car, ez alatt jó munkát végeztem, de az első gumik mégsem működtek, és iszonyúan alulkormányzott volt az autó.”

Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas a 6. helyről hosszú etappal kezdett a lágy gumikon, de végül csak Vettel kieséséből profitált, és Esteban Ocont tudta megelőzni. Az utolsó körökben ő is ostromolta a 3. helyezett Daniel Ricciardót, de előzési kísérletre már nem maradt ideje, és be kellett érnie a 4. hellyel.

Bottas egy ideig Hamilton hátvédje is volt - galéria! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„A kiválasztott stratégia mindenképpen jó volt – utalt arra, hogy lágy gumikkal rajtolt a váltócsere miatti büntetése után. – Ez lehetőségeket teremtett nekünk, különösen a verseny végén, de kissé szomorú, hogy (a hétvége) nem úgy alakult a számunkra, ahogy azt vártuk. Végül nem tudtunk túljutni a Red Bullon, pedig nagyon közel kerültünk, és a tempó is jó volt.”

Bottas szerint „mindenképpen jó cél”, hogy a szezon végéig ő is megelőzze Vettelt a pontversenyben, de elismerte, hogy ez nem olyan, mintha a világbajnokság megnyeréséért küzdene. „A dolgok elég jól állnak Lewis számára, de minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy legalább a 2. helyet megszerezhessem. Próbálom a legtöbbet kihozni a további versenyekből.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!