Vágólapra másolva!
Mindössze 1-1 installációs körre mentek ki a Ferrarik a délutáni szabadedzésen Japánban, de szárazon Sebastian Vettel volt a leggyorsabb. Szerintük minden rendben van.

Alaposan felborította a csapatok terveit az időjárás a Japán Nagydíj pénteki napján, hiszen már délelőtt számítottak arra, hogy megérkezik az eső, ezért számos olyan feladatot előre hoztak, amivel általában csak délután foglalkoznak. Erre szükség is volt, mert délután tényleg leszakadt az ég, sokat csúszott az edzés kezdete, és végül érdemi munkára használhatatlan volt a pálya.

Ilyenkor előfordul, hogy az időmérő előtti harmadik szabadedzésre is rengeteg teendő marad, de a szinte teljesen hiányzó péntek délutáni 90 perc Sebastian Vettelnek ezúttal nem hiányzik. „Nem hiszem, szerintem egészen normális lesz a helyzet, de ez a körülményektől is függ, simának kellene lennie” – felelte a Sky Sportsnak, amikor a szombat délelőtti tréningről kérdezték.

Vettel délelőtt a leggyorsabb volt - galéria! Forrás: DPPI/Clement Marin

Szuzukában hűvösebb van, mint az előző két verseny helyszínén, Szingapúrban és Szepangban volt, és ez beleszólhat a Ferrari és a Mercedes csatájába is. A Scuderia autója kedveli a meleget, ezért nem meglepő, hogy délelőtt Vettel csak alig volt gyorsabb Lewis Hamiltonnál a szuperlágy gumikkal, de ő maga nem tulajdonít nagy jelentőséget a körülményeknek.

„Úgy éreztem, hogy az autó délelőtt erős volt, a délután során nem mentünk, úgyhogy mindennek működnie kellene” – foglalta össze, és egy gyorsan rávágott nemmel felelt, amikor a riporter azt kérdezte tőle, hogy aggódik-e amiatt, hogy a Malajziában összetört autójából kiszerelt sebességváltó működéséről csak holnap tud megbizonyosodni.

Räikkönen délután összesen 1 kört tett meg - galéria! Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Csapattársához hasonlóan Kimi Räikkönen sem erőltette meg magát a délutáni esőben, és ezt nem akarta titkolni sem. Délelőtt majdnem fél másodperccel lassabb volt Vettelnél, pedig ő is megkapta a Ferrari továbbfejlesztett erőforrását. Azt mondta, e téren „a normális” tervet követik, a hétvégével kapcsolatban pedig az volt számára a fontos, hogy képet kapjon, mi várható, ha holnap is esni fog.

– szögezte le. – A gumik csak nagyon rövid ideig használhatók, és ha holnap az időmérőn esni fog, akkor szükségünk lesz az esőgumikra. Nagyjából számítottunk arra, hogy a délután esni fog, ezért az első edzésen több kört tettünk meg. Ez így oké, minden rendben van. Most már van elképzelésünk arról, hogy mi lesz a helyzet, hogy ha holnap esni fog.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!